buitenland

Dit ex-fotomodel is als IS-terrorist ‘omgekomen in Syrië’

Door Tom Reijner - 15 april 2015

Vorig jaar besloot het Australische fotomodel Sharky Jama om zich aan te sluiten bij terreurbeweging Islamitische Staat (IS). De moslimextremist, afkomstig uit Melbourne, zou nu zijn gedood in Syrië.

Dat melden verschillende media, waaronder The Guardian, op basis van informatie van zijn vader Dada Jama.

Telefoontje

Hij zou maandag een telefoontje hebben gekregen met de melding dat zijn zoon was doodgeschoten. De boodschap werd overgebracht door vrienden van Sharky Jama, zegt Ibrahim Mohamed, medewerker bij SBS Radio Somali.

‘Hij ( de vader) kreeg een sms’je en een telefoontje uit Syrië, met de mededeling dat zijn zoon dood was. Daarna probeerde hij zijn telefoonnummer te bellen, omdat hij al die tijd in contact stond met zijn zoon. Maar toen hij zijn voicemail kreeg, wist hij dat zijn zoon was omgekomen,’ aldus Mohamed.

Paradijs

Sharky Jama stond aan het begin van een loopbaan als fotomodel, toen hij besloot om zijn thuisstad Melbourne te verlaten, en onder een andere naam- als Abu Tauba – te vechten voor IS.

Via sociale media meldde hij in de Iraakse stad Fallujah te wonen, een Iraakse stad die stevig in handen is van de terreurgroep. Hij schreef op Facebook dingen als ‘Wanneer ik slaap, droom ik van het paradijs. Als ik wakker ben, vecht ik om de poorten van het paradijs te mogen zien, en ik bid om bescherming tegen het vuur. Het paradijs is zo dichtbij’.

IS zelf heeft niet gereageerd op de dood van Jama. Volgens Australische media doet IS dat nooit, als een van hun leden de dood vindt en de reden daarvan onbekend is.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.