buitenland

Dodental aardbeving Nepal boven 2.000, meer slachtoffers verwacht

Door Shari Deira - 26 april 2015

Een dag na de zware aardbeving in Nepal is bekend geworden dat zeker 2.000 mensen om het leven zijn gekomen. Dat dodental loopt waarschijnlijk nog verder op, want nog duizenden Nepalezen liggen onder het puin.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken in Nepal spreekt van de zwaarste aardbeving in het land in tachtig jaar. Tijdens de aardbeving in 1934 kwamen 8.500 mensen om het leven.

Slachtoffers

Gevonden lichamen worden overgebracht naar ziekenhuizen in de hoofdstad Kathmandu, waar artsen en verpleegkundigen het grote aantal slachtoffers nauwelijks aankunnen. In de hoofdstad alleen al zijn meer dan zevenhonderd dodelijke slachtoffers gevallen.

Nepal en aangrenzende landen werden zaterdag getroffen door een aardbeving van 7,8 op de schaal van Richter. Ook in India, Bangladesh en Tibet zijn doden gevallen. Een naschok van 6,7 op de schaal van Richter heeft zich al voorgedaan.

Hulp

Diverse landen en hulporganisaties hebben Nepal hulp aangeboden. Het Rode Kruis is inmiddels begonnen met een reddingsactie, om Nepalezen te bereiken die vastzitten door vernietigde wegen. Duizenden Nepalezen hebben in de nacht van zaterdag op zondag ondanks het natte en koude weer, op straat geslapen omdat zij vrezen voor naschokken.

Oxfam Novib zet vooral in op schoon drinkwater, sanitair en noodhulp in de vorm van eten. De Verenigde Staten en China hebben reddingsteams naar het land gestuurd. Andere landen hebben aangeboden om geld te geven, en landen in de regio sturen vliegtuigen die worden ingezet bij de reddingsacties.

Op de Mount Everest zijn door lawines, ten gevolge van de aardbeving, achttien mensen om het leven gekomen, het grootste aantal ooit. Een Indiaas reddingsteam zoekt nog verder naar slachtoffers.

Ook op Mount Everest is de zoektocht naar slachtoffers en overlevenden nog in volle gang (foto: AFP)

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.