buitenland

‘Dood van mediaman Al-Qa’ida is grote klap voor de terroristen’

Door Elif Isitman - 24 april 2015

De dood van de Amerikaan Adam Gadahn, die zich op jonge leeftijd bij Al-Qa’ida voegde, is naar alle waarschijnlijkheid een zware klap voor de terreurorganisatie. Gadahn werd bij een Amerikaanse drone-aanval in Pakistan uitgeschakeld.

De dood van ‘het gezicht’ van Al-Qa’ida is een zware klap voor de propagandamachine van de terreurorganisatie, zeggen Amerikaanse autoriteiten vrijdag tegen persbureau Reuters. De klap zou vooral hard aankomen omdat Al-Qa’ida in een hevige concurrentiestrijd is verwikkeld met terreurbeweging Islamitische Staat (IS).

Frontlinie

Gadahn, die ongeveer 30 werd geschat, werd begin dit jaar in een Al-Qa’ida-kamp in Pakistan, vlakbij de grens met Afghanistan, gedood. ‘Hij was erg belangrijk. Hij was de man op de media-frontlinie van Al-Qa’ida,’ zegt Taliban- en Al-Qa’ida-specialist Ahmed Rashid.

De uitschakeling van Gadahn laat naar alle waarschijnlijkheid een gat achter in de Engelstalige propaganda van Al-Qa’ida. Gezien zijn Amerikaanse achtergrond gold hij als hoofdverantwoordelijke voor de Engelstalige communicatie van de terreurgroep.

Een anonieme bron van binnen Al-Qa’ida meldt aan het persbureau dat Gadahn eerder werd gewaarschuwd voor Amerikaanse aanvallen en dat zijn leidinggevenden hem hadden gevraagd uit het desbetreffende gebied te vertrekken. Hier zou hij echter geen gehoor aan hebben gegeven.

Landverraad

De van oorsprong joods-christelijke man werd geboren als Adam Pearlman in de Amerikaanse staat Oregon. Hij groeide op in California. Pearlman bekeerde zich op zeventienjarige leeftijd tot de islam, veranderde zijn naam in Adam Gadahn en verhuisde vervolgens naar Pakistan. Hij werd al snel een woordvoerder en vertaler voor Al-Qa’ida. Hij was werkzaam voor de ‘media-afdelingen’ van zowel Al-Qa’ida als de Somalische zusterorganisatie Al-Shabaab. In video’s van de terreurbewegingen was hij meestal te zien met een lange baard, gehuld in islamitische gewaden en met een tulband op zijn hoofd.

In 2006 beschuldigden de Amerikanen hem van landverraad. Volgens het Amerikaanse ministerie van Justitie was dit de eerste keer dat iemand van een dergelijk misdrijf werd verdacht sinds de Tweede Wereldoorlog. Amerika loofde een beloning van 1 miljoen dollar uit voor degene die Gadahn zou kunnen pakken en aan de autoriteiten zou kunnen overhandigen.

In januari kwamen de Amerikaanse en Italiaanse gijzelaars Warren Weinstein en Giovanni Lo Porto per ongeluk om bij een Amerikaanse drone-aanval. De aanval die Gadahn uitschakelde zou zich vijf dagen later hebben voltrokken.

De Amerikaanse president Barack Obama heeft vrijdag verklaard een onderzoek te starten naar hoe het heeft kunnen gebeuren dat een Amerikaanse drone bij een antiterreuractie Weinstein en Lo Porto heeft kunnen doden. Hij zei te willen kijken ‘welke lessen we hieruit kunnen trekken, en hoe we dingen kunnen veranderen en verbeteren’.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.