buitenland

Duitsland en Rusland benoemen genocide, Turkije is weer boos

Door Elif Isitman - 24 april 2015

De Duitse Bondsdag verklaarde de massamoord op Armeniërs van een eeuw geleden tot genocide, tot grote ergernis van de Turken. Ook de Russische president Vladimir Poetin nam vrijdag het woord ‘genocide’ in de mond.

Nog voor het zomerreces wil de Bondsdag komen met een officiële verklaring die de gruweldaden tegen de Armeniërs als genocide bestempelt.

Voorzitter van de Duitse Bondsdag Norbert Lammert benadrukte dat de huidige Turkse regering niet verantwoordelijk gehouden kan worden voor wat er honderd jaar geleden is gebeurd, maar zei wel dat de regering ‘medeverantwoordelijk is voor wat daarmee gedaan wordt’. Duitsland was ten tijde van de genocide een trouwe bondgenoot van het toenmalige Ottomaanse rijk.

Sneer

De Russische president Vladimir Poetin betitelde eveneens de gebeurtenissen van honderd jaar geleden als genocide. De Turkse regering heeft daarop vrijdag uitgehaald naar de Russen en verwijt hen hypocrisie als het om volkerenmoord gaat.

‘Gezien de massale moordpartijen en verdrijvingen die Rusland de afgelopen eeuw heeft aangericht in de Kaukasus, Centraal-Azië en Oost-Europa denken we dat dat land als geen ander weet wat genocide is en wat de juridische kenmerken daarvan zijn,’ sneerde het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken vrijdag in een verklaring. Eerder wekten ook het Vaticaan en Oostenrijk de toorn van Turkije met hun uitspraken over de Armeense genocide.

De Armeense president Serzh Sargysan heeft vrijdag verklaard dat de Armeniërs klaar zijn voor een ‘vrijblijvende’ toenadering tot Turkije.

In een interview met Hurriyet pleit hij voor de versoepeling van de grenzen tussen de twee landen. Hij denkt dat hiermee het vertrouwen zal groeien, zakelijke mogelijkheden tussen de twee landen zullen toenemen en de oostelijke provincies van Turkije zich verder zullen ontwikkelen. Hij zei verder dat het ‘gebrek aan constructief beleid’ van Turkije ervoor heeft gezorgd dat deze toenadering eerder niet mogelijk was.

Afwezigheid

Vrijdag werd in de Armeense hoofdstad Jerevan een plechtigheid gehouden ter nagedachtenis van de Armeense genocide. In de Armeens-Apostolische kerk in Istanbul werden ‘de gebeurtenissen’ ook herdacht. De Franse president François Hollande en Poetin waren twee van de prominente gasten die de herdenking in Jerevan bijwoonden.

ChristenUnie-Kamerlid Arie Slob woonde de plechtigheid in Jerevan namens Nederland bij. In eerste instantie zou Nederland alleen de ambassadeur voor ons land in Georgië sturen, maar volgens Slob was dit te karig: De Nederlandse regering ‘schitterde door afwezigheid’, aldus de politicus.

In de kerk in Istanbul las de Turkse president Recep Tayyip Erdogan, die het naar eigen zeggen niet interesseert wat de rest van de wereld vindt van zijn standpunt ten opzichte van de genocide, een boodschap voor. Hij verklaarde dat Turkije de pijn ‘deelt’ over de gebeurtenissen in 1915 en zei dat in Turkije de ‘harten en deuren openstaan voor de kleinkinderen van de Ottomaanse Armeniërs’.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.