buitenland

Een jaar later: Nigeria herdenkt Chibok-meisjes

Door Elif Isitman - 14 april 2015

Een jaar nadat terreurbeweging Boko Haram bijna 300 schoolmeisjes ontvoerde in de Nigeriaanse stad Chibok, is er nog steeds geen spoor van de meisjes. Dinsdag herdenkt Nigeria de massa-ontvoering.

Nigeria herdenkt de meisjes dinsdag met de campagne Chibok-girls – 365 days on, never to be forgotten. Nigerianen, onder wie enkele ontsnapte schoolmeisjes, demonstreerden voor het ministerie van onderwijs in de hoofdstad Abuja voor de bevrijding van de meisjes uit de handen van de extremisten.

Wat gebeurde er tijdens die bewuste nacht, de nacht van 14 op 15 april 2014? De meisjes van tussen de 16 en 18 jaar oud werden ontvoerd van de Government Girls Secondary School, een kostschool in de noordoostelijke stad Chibok, ongeveer twee uur van de grens met Kameroen.

Examen

De school was door de mogelijke dreiging van Boko Haram-leden al een maand gesloten, maar een aantal leerlingen van verschillende scholen werd gesommeerd naar de school te komen voor een natuurkunde-examen.

De terroristen van Boko Haram arriveerden in een konvooi van vrachtwagens en bussen en bestormden vervolgens de school. Er was een vuurgevecht tussen de terroristen en bewakers, maar dit mocht niet baten. De terroristen dwongen de meisjes hun slaapzalen te verlaten, en namen ze vervolgens met vrachtwagens mee het bos in. De meesten van hen zijn nog altijd spoorloos. Er werd naderhand alleen een foto vrijgegeven van de meisjes gehuld in islamitische gewaden, met de welbekende zwarte islamitische vlag op de achtergrond.

Volgens de Nigeriaanse politie gaat het om 276 meisjes in totaal. Ongeveer 50 van hen wisten te ontsnappen. Van de rest van hen wordt gevreesd dat ze zijn verkracht, vermoord, of onderworpen zijn aan gedwongen huwelijken en bekeringen.

Na de massa-ontvoering ontstond op Twitter de hashtag met bijgaande campagne #BringBackOurGirls. Deze hashtag werd dinsdag opnieuw trending.

Verkiezingscampagne

De huidige president van Nigeria Goodluck Jonathan leed een nederlaag tijdens zijn verkiezingscampagne vorige maand, waarschijnlijk mede doordat hij niet geheel succesvol is geweest in het tegengaan van terreurbeweging Boko Haram.

Zijn tegenstander en aankomend president Muhammadu Buhari maakte de uitroeiing van Boko Haram tot een van de speerpunten van zijn campagne, met onder meer beloftes van een grotere militaire inzet tegen de terreurgroep.

Boko Haram zaait al lange tijd dood en verderf in het noorden van Nigeria. De terreurbeweging, die onlangs allieerde met Islamitische Staat (IS), wil een eigen kalifaat. In de afgelopen maanden is de terreurbeweging ook de grens overgestoken met buurlanden Kameroen, Chad en Niger. Die landen vormden ook een militaire coalitie met Nigeria om de terroristen effectiever te kunnen bestrijden.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.