buitenland

‘EU wil meeste bootmigranten terugsturen’

Door Shari Deira - 23 april 2015

De Europese Unie (EU) wil bootvluchtelingen die Italië bereiken sneller terugsturen. Ongeveer vijfduizend vluchtelingen die aankomen in Italië, zouden een plek krijgen in Europa.

Europese leiders komen donderdag bijeen in Brussel voor een top over de vluchtelingencrisis op de Middellandse Zee. In een concept-akkoord, dat The Guardian heeft ingezien, staat dat de meerderheid van de illegale migranten moet worden teruggestuurd.

Vluchtelingen

Vorig jaar bereikten ongeveer 170.000 vluchtelingen de kust van Italië, met behulp van gammele bootjes. De lidstaten zouden van plan zijn een nieuw programma in te voeren, dat erop is gericht om vluchtelingen snel terug te sturen.

Frontex, de organisatie die de buitengrenzen van Europa controleert, zou het programma moeten uitvoeren. Ondanks internationale druk, is het onwaarschijnlijk dat de Unie grootschalige reddingsoperaties op touw zal zetten.

Brussel wil wel dat er meer geld vrijkomt voor de operaties Triton en Poseidon, die surveilleren voor de kust van Italië. In de verklaring staat dat de Unie er alles aan wil doen om te voorkomen dat ‘meer mensen sterven op zee‘. Het budget zou worden verdubbeld van 3 naar 6 miljoen euro.

‘We hebben daarom besloten om onze aanwezigheid op zee te versterken, de strijd aan te gaan met mensensmokkelaars, illegale immigratie te voorkomen en interne solidariteit te versterken.’

Er zal noodhulp beschikbaar komen voor de lidstaten aan de buitengrens van de Europese Unie (Italië, Griekenland en Malta), en de EU-leiders ‘overwegen opties voor verplaatsing van illegale migranten naar andere lidstaten’.

Noodteams zullen naar Italië gaan om daar te helpen met het registreren van alle vluchtelingen die aankomen. Deze teams zullen ook helpen om de vele asielverzoeken te verwerken.

Drama’s

Regeringsleiders bespreken tijdens de bijeenkomst in Brussel het tienpuntenplan dat de Europese Commissie maandag heeft voorgesteld. Premier Mark Rutte (VVD) benadrukte woensdag in de Tweede Kamer dat alle Europese lidstaten moeten meewerken om de drama’s met bootvluchtelingen op te lossen.

Rutte wil in Brussel benadrukken dat de bal in Afrika ligt. Daar moet volgens de premier leiderschap worden ontwikkeld om de echte oorzaak van de ellende aan te pakken en de EU kan daarbij helpen. Verder wil hij meer aandacht vragen om te kijken hoe regio’s en landen zelf problemen kunnen aanpakken.

Volgens Rutte is het belangrijk dat alle lidstaten helpen. Nu doen 12 van de 28 lidstaten niets, zei Rutte. Hij verwacht naast ‘alle mooie en warme woorden’ ook ‘boter bij de vis’.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.