buitenland

Extra Amerikaans marineschip naar Jemen is signaal aan Iran

Door Tom Reijner - 21 april 2015

De Verenigde Staten hebben besloten om een extra marineschip naar Jemen te sturen. Het vliegdekschip The USS Theodore Roosevelt gaat naar de Golfregio om zeven al aanwezige schepen bij te staan.

Washington vreest dat Iran over zee wapens wil leveren aan de in Jemen oprukkende Houthi-rebellen, zeggen regeringsfunctionarissen tegen CNN dinsdag.

Transport

Er zouden zeven tot negen Iraanse schepen varen richting Jemen, mogelijk met militair materieel, meldt de Amerikaanse tv-zender. De Amerikaanse vloot zal dit transport niet proberen tegen te houden, benadrukt een woordvoerder, omdat zij daartoe niet zijn bevoegd. Wel zullen verdachte bewegingen van Iran scherp in de gaten worden gehouden.

Bondgenoten als Saudi-Arabië en Egypte zouden wel bereid zijn om de Iraanse vaartuigen tegen te houden, als deze de territoriale wateren van Jemen binnenvaren. Ook hun schepen zijn aanwezig in het gebied.

Bombardementen

Met het op pad sturen van The USS Theodore Roosevelt wil Amerika duidelijk laten zien dat het aan de kant van Saudi-Arabië staat. Het (soennitische) wahabitische koninkrijk voert nog altijd flinke bombardementen uit op steden in Jemen, om de opmars van de (sjiitische) Houthi-rebellen de kop in te drukken.

De Amerikanen doen niet mee aan de luchtaanvallen, maar leveren wel wapens en geheime informatie aan de Saudiërs. De operatie is een stevig signaal aan Teheran: blijf uit de buurt, en bemoei je niet langer met de burgeroorlog in Jemen.

Iran is naar eigen zeggen niet van plan om zich daar ook maar iets van aan te trekken. ‘Niemand kan ons zomaar bedreigen,’ zegt een Iraanse admiraal. Volgens Habibollah Sayyari zijn de schepen in het gebied om ‘piraterij’ te bestrijden en de handel in goede banen te leiden.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.