buitenland

Extremist wist stageplek te krijgen bij Belgische federale politie

Door Elif Isitman - 21 april 2015

De federale Belgische politie heeft een stagiair op non-actief gezet omdat hij zou sympathiseren met terreurbeweging Islamitische Staat (IS). Op dat moment had hij al twee dagen toegang tot databanken en privégegevens van hooggeplaatste officieren.

Hij stak zijn extremistische neigingen niet onder stoelen of banken: zo betuigde hij op Facebook openlijk sympathie voor IS, schrijft de Belgische krant De Morgen. Het gaat om Bilal E.B. (22) uit Elsene, een Belg van Marokkaanse origine.

Ongezond veel vragen

De stagiair begon op te vallen omdat hij tijdens zijn stage op het hoofdkantoor van de politie in Brussel veel foto’s maakte van zijn zwaarbewaakte werkplek. Ook stelde hij volgens collega’s ‘ongezond veel vragen’ over de wapens, de beveiliging van het gebouw en de locaties van de kantoren van specifieke personen. Bilal E.B. probeerde zelfs een keer het kantoor van commissaris-generaal Catherine de Bolle binnen te dringen. Zelf verklaarde hij dat dit was om ‘met haar op de foto te gaan’.

Bilal E.B. was begin februari begonnen aan zijn snuffelstage op de ICT-afdeling van het politiehoofdkantoor. Dit was enkele weken na de antiterreuroperatie in Verviers. Bij de politie gold op dat moment een ‘verhoogd alarm’, en toch wist de extremist de organisatie binnen te glippen. De Belgische politievakbond NSPV heeft uitgehaald naar de federale politie, vanwege de gebrekkige screening.

De stagiair uitte zijn sympathie voor IS immers gewoon op zijn Facebookprofiel, waar hij ook extremistische uitspraken deed. ‘Dan besefte men dat men vermoedelijk de verkeerde persoon had gerekruteerd voor de verkeerde job,’ zegt Gert Cockx van de NSPV droogjes.

Hij vindt dan ook dat deze zaak bewijst dat een betere screening nodig is. Ook zegt Cockx dat dit bewijst dat er mensen zijn die zich ‘bewust laten aanwerven om van binnenuit het systeem en democratische systemen aan te vallen, deze kerel had duidelijk andere intenties dan gewoon een job vinden bij de politie’.

Klachten

Agenten bij de federale politie zijn verontrust door het nieuws. Hun gegevens en die van hun partners en medewerkers zijn namelijk te vinden in de databanken waar de stagiair bij kon. Een van de medewerkers heeft een klacht ingediend bij het Comité P, de Belgische toezichthouder van de politie.

De federale politie heeft ook zelf een klacht ingediend bij het parket tegen de stagiair. Het parket besliste echter dat er geen verder onderzoek nodig is, omdat hij ‘hoogstwaarschijnlijk’ niet de kans heeft gehad om gevoelige informatie te raadplegen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.