buitenland

Familieruzie Le Pens: echtgenoot Louis Aliot versus Marine

Door Shari Deira - 10 april 2015

Louis Aliot, de echtgenoot van Front National-leider Marine Le Pen, mengt zich ook in het conflict met Jean-Marie Le Pen. Terwijl dochter Le Pen haar vader wil royeren, is schoonzoon Louis Aliot het daar niet mee eens.

‘Ik ben niet voor uitsluiting, gezien hetgeen hij heeft gedaan voor Front National,’ zegt Aliot, vicepresident van de partij, tegen Franse media. ‘Jean-Marie Le Pen heeft zijn leven in dienst gesteld van dit land.’

Dood

Marine Le Pen kondigde woensdag aan dat zij de kandidatuur van haar vader bij de regionale verkiezingen wil dwarsbomen. De oude Le Pen geeft zich niet zomaar gewonnen. ‘Marine Le Pen wenst mij misschien dood, dat zou kunnen, maar ze moet niet rekenen op mijn medewerking.’

Jean-Marie Le Pen, ere-voorzitter van Front National, denkt niet dat zijn dochter hem echt uit de partij durft te zetten. ‘Dat zou compleet gestoord zijn. Het zou gezien mijn prestige aanzienlijke turbulentie binnen de partij veroorzaken.’

Marine Le Pen liet het daar niet zomaar bij zitten en twitterde dat ze binnen Front National een disciplinaire procedure is begonnen tegen haar vader. De 86-jarige Le Pen moet voor het partijbureau verschijnen.

Marine Le Pen zegt dat haar vader ‘zijn consequenties moet verbinden aan de problemen die hij zelf heeft veroorzaakt’. Jean-Marie Le Pen zorgt regelmatig voor opschudding met zijn antisemitische uitspraken.

Zo zei hij onlangs dat de gaskamers slechts ‘een detail uit de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog’ waren. Iets wat hij in de jaren tachtig al zei en nu herhaalde. Zijn dochter nam onmiddellijk afstand van deze uitspraak.

Migranten

In juni vorig jaar zei Jean-Marie Le Pen dat ‘de oven’ wordt aangezet voor mensen die zich kritisch uitlaten over de overwinning van Front National bij de Europese verkiezingen. Hij doelde onder anderen op de Joodse zanger Patrick Bruel. Een maand daarvoor zei Le Pen dat ‘meneer Ebola’ in drie maanden ‘de vloedgolf van migranten’ naar Europa kon eindigen.

In Frankrijk wordt reikhalzend uitgekeken naar Marion Maréchal-Le Pen, kleindochter van Jean-Marie en nichtje van Marine Le Pen. Welke kant kiest zij in het openlijke familieconflict? Ze heeft wel afstand genomen van de uitspraken van haar grootvader over gaskamers, maar staat verder in politiek opzicht dichterbij haar grootvader dan bij haar tante.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.