buitenland

Geen verrassing: Al-Bashir wint presidentsverkiezingen Soedan

Door Elif Isitman - 27 april 2015

President Omar Hassan Al-Bashir heeft met een grote meerderheid de presidentsverkiezingen in Soedan gewonnen. Tijdens de verkiezingen bracht 94.5 procent van de kiezers zijn stem uit op de omstreden president.

Dit maakte de nationale kiesraad van Soedan maandag bekend, aldus persbureau Reuters. Al-Bashir (71) is al een kwart eeuw aan de macht in Soedan en de resultaten van deze verkiezingen, die van 13 tot en met 16 april duurden, komen nauwelijks als een verrassing.

Honger naar democratie

Al-Bashir had geen tegenstand van serieuze kandidaten uit de oppositie, omdat die de verkiezingen boycotten. De opkomst was volgens de kiesraad met 46.6 procent van de stemgerechtigden een stuk hoger dan eerder werd geschat. De eerdere schatting lag op 30 tot 35 procent.

Tijdens zijn verkiezingscampagne gooide Al-Bashir het vooral op de chaos in de Arabische landen: hij benadrukte dat zijn land niet beïnvloed moet worden door de ‘honger naar westerse democratie’, die volgens hem voor een afname van stabiliteit zorgde in regio. Hiermee refereert hij aan de Arabische Lente en de nasleep daarvan. Hij waarschuwde dat het land ten prooi zou kunnen vallen aan extremisten als er een andere president aan de macht zou komen. Ook beloofde hij verbetering in de toegang van de bevolking tot schoon drinkwater, en meer grond voor landbouw.

Arrestatiebevel

Al-Bashir kwam in 1989 via een coup aan de macht. In 2010 organiseerde hij omstreden presidentsverkiezingen. Het Internationaal Strafhof in Den Haag heeft in 2009 een arrestatiebevel tegen Al-Bashir uitgevaardigd wegens verdenkingen van misdaden tegen de menselijkheid, oorlogsmisdaden en volkerenmoord in Darfur. Hierdoor verlaat de president zelden het land, uit angst om gepakt te worden. Soedan zelf is geen lid van het Internationaal Strafhof.

Eerder deze maand moest hij een reis naar Indonesië afzeggen omdat enkele landen weigerden zijn vliegtuig in hun luchtruim toe te staan.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.