buitenland

Geheime IS-documenten onthullen spionagetechnieken

Door Elif Isitman - 18 april 2015

Terreurbeweging Islamitische Staat (IS) gebruikte geavanceerde spionagetechnieken om zijn opkomst te maken in Syrië. De terreurbeweging gebruikte agenten die zich vermomden als predikers om tegenstanders in de gaten de houden en uit te schakelen.

Religie speelde daarbij nauwelijks een rol, meldt het Duitse weekblad Der Spiegel zaterdag, dat de hand wist te leggen op geheime documenten van IS. Het weekblad heeft de documenten maandenlang bestudeerd en nagetrokken.

Inlichtingenstaat

De documenten, die honderden pagina’s bevatten, zijn met de hand geschreven en openbaren wie het bij IS voor het zeggen heeft en welke taken individuele leden toebedeeld hebben gekregen.

Het weekblad concludeert dat IS ‘methoden van een zeer ingewikkelde inlichtingenstaat’ gebruikte, met grootschalige spionage, surveillance en moord. Tegenstanders van de terreurbeweging werden ontvoerd en vermoord, nog voordat het ‘kalifaat’ werd uitgeroepen.

De Iraakse inlichtingenkolonel Haji Bakar zou de documenten hebben geschreven. Hij ging van 2004 van het Iraakse leger naar de voorganger van IS en zou in 2010 een belangrijke rol hebben gespeeld bij de opkomst van IS-leider Abu Bakr al-Baghdadi. In 2012 ging hij naar Syrië, waar hij begin vorig jaar omkwam bij gevechten.

Spionagepredikers

IS trainde ‘spionagepredikers’ om de macht en kwetsbaarheid in Syrische dorpen, steden en gemeenschappen in kaart te brengen. Dit waren in feite terroristen van IS die zich voordeden als prediker, maar in werkelijkheid zeer weinig met religie van doen hadden. Na het in kaart brengen, werden (mogelijke) tegenstanders van de terroristen ontvoerd of gedood.

De laatste stap van IS was het veroveren van het gebied door gewapende aanvallen en het gebruik van zogenaamde sleeper cells. Dat zijn IS-leden die zich al langere tijd stilhielden in het gebied, en pas de wapens oppakten op het moment dat zij daar een order toe kregen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.