buitenland

Getouwtrek tussen Polen en Rusland over tocht ‘Nachtwolven’

Door Tom Reijner - 28 april 2015

Het Kremlin wil dat Polen de motorclub ‘Nachtwolven’ door het land laat rijden. Maar Warschau weigert dat, en heeft twintig leden tegengehouden bij de Wit-Russische grens. Wat is er aan de hand?

Leden van de Russische motorclub Nachtwolven zijn op weg voor hun ‘zegetocht’ van Moskou naar Berlijn, waar zij de 70ste verjaardag willen herdenken van de overwinning op de nazi’s door het Rode Leger (van de Sovjet-Unie) in 1945. Op 9 mei van dat jaar was de Duitse overgave in Europa een feit.

De leider van deze motorrijders, Alexander Zaldostanov, onderhoudt warme banden met de Russische president Vladimir Poetin – hij vergezelde de ‘Nachtwolven’ meer dan eens op zijn eigen Harley-driewieler.

Tocht

Hun tocht door Europa voert hen – zo is het plan althans – onder meer door Polen, dat vanwege de Sovjet-overheersing na 1945 wantrouwig tegenover Rusland staat – een houding die is versterkt door de terreinwinst van de pro-Russische separatisten in Oost-Oekraïne.

De motormuizen zijn niet welkom, liet de regering in Warschau al weten. Bij de grens met Wit-Rusland – dat land verleende de club wél toegang – werden twintig leden tegengehouden.

Politieke redenen speelden hierbij geen rol, meldde een overheidsfunctionaris, maar een ‘gebrek aan informatie over een veilige doortocht’. Bovendien stonden er Poolse militairen langs de grens met Wit-Rusland, waardoor de indruk ontstond dat de kleine groep Russische staatsburgers als een ‘gevaar’ werd gezien.

Fascisme

Veel Polen zien de overwinning van het Russische leger op de nationaalsocialisten niet als het begin van de bevrijding, maar als het begin van de communistische bezetting – waaraan feitelijk pas na het einde van de Koude Oorlog (1989) een einde kwam.

Overigens zijn er ook Polen die de Russische motorclub willen verwelkomen. In Terespol hadden tientallen leden van de Poolse motorclub Rajd Katynski tevergeefs op de Russen gewacht, die ze na oproepen via sociale media bescherming en begeleiding wilden aanbieden.

Het Kremlim reageert verbolgen op de Poolse weigering en eiste eerder al een verklaring. De motorrijders hadden immers visa om de Schengen-zone te betreden. ‘Polen heeft het recht niet om Russische burgers, die een herdenking van de slachtoffers die vielen in de oorlog tegen het fascisme willen bijwonen, niet toe te laten,’ zegt een woordvoerder van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken.

Voor de ‘Nachtwolven’ is eventueel ook nog een andere route mogelijk, die hen voert via de Baltische Staten en Finland, wist de Poolse nieuwszender TVN 24 te melden.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.