buitenland

Gijzeling in Kenia is beëindigd: wat weten we?

Door Tom Reijner - 02 april 2015

De gijzelingsactie van terreurorganisatie al-Shabaab is donderdagavond beëindigd. Door de aanval op de campus van Garissa University College in Kenia zijn 147 mensen om het leven gekomen,

De vier terroristen die de aanslag pleegden zijn allemaal om het leven gekomen, melden de Keniaanse autoriteiten. Gevreesd wordt dat het dodental nog veel verder zal oplopen. De Keniaanse zender News24 meldt op gezag van bronnen binnen de reddingsdiensten dat een van de aanvallers zichzelf heeft opgeblazen.

Rond 05.30 uur schoten de terroristen enkele wachten dood en drongen het complex binnen. Ze schoten in het wilde weg om zich heen en gijzelden vervolgens studenten.

Kogelwonden

Er waren op dat moment 815 mensen aanwezig op de campus, maar lange tijd ontbrak van de meesten nog elk spoor. De lichamen van gedode studenten vertoonden veel kogelwonden. Experts maken daaruit op dat de aanvallers in het wilde weg op rennende mensen hebben geschoten.

Het lijkt er sterk op dat de extremisten het op christelijke studenten hebben gemunt, want leerlingen die islamitische verzen konden opzeggen, werden met rust gelaten. Zij die dat niet konden, werden meteen met kogels doorzeefd, zeggen ooggetuigen tegen News24. Andere ooggetuigen melden dat er vreselijke dingen gebeurden in het gebouw. Zo zouden er mensen zijn onthoofd. ‘We zagen onthoofde lichamen toen we konden ontkomen. Het is erg. Ze hebben veel mensen gedood,’ sprak de ontsnapte Winnie Njeri tegen de zender.

Explosies

Een aanvaller zou zijn aangehouden toen hij probeerde te vluchten. De terreuraanval zou nog altijd niet zijn beëindigd, hoewel veiligheidstroepen het gebouw zouden hebben omsingeld. De Amerikaanse tv-zender CNN meldde dat er explosies en geweerschoten te horen zijn. Het Rode Kruis liet eerder weten dat er drie ernstig gewonden met een vliegtuig naar de Keniaanse hoofdstad worden gebracht, omdat ze daar beter behandeld kunnen worden.

De Somalische terreurbeweging Al-Shabaab heeft in het verleden vaker aanslagen uitgevoerd op Keniaans grondgebied. De beruchtste daad was de bestorming van het winkelcentrum Westgate in Nairobi in september 2013. Daarbij vielen tientallen doden.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.