buitenland

‘Grieks-Russische wapendeal’ bezorgt Duitsers koude rillingen

Door Tom Reijner - 16 april 2015

Griekenland is van plan om, ondanks de grote financiële en economische problemen waarin het land verkeert, het leger te moderniseren.

Dat meldt althans het Russische staatspersbureau Ria Novosti, dat schreef over een bezoek van de Griekse minister van Defensie Panos Kammenos.

Kammenos is tevens de partijleider van de rechtse partij Onafhankelijke Grieken, die samen met het linkse Syriza de Griekse regering vormt. Hij kwam eerder in het nieuws door een dreigement aan de Europese Unie: wij zetten de vluchtelingensluis naar Europa open als mijn land niet meer financiële steun krijgt – onder Griekse voorwaarden.

Waanzin

Hij zou nu, tijdens zijn bezoek aan Moskou, de Russische regering hebben gepolst over de mogelijke levering van luchtafweerraketten van het type S-300.  Die moeten (een deel van) het twintig jaar oude luchtafweersysteem van Russische makelij vervangen. De deal zou onderdeel uitmaken van een ruil van militair materieel tussen de Grieken en de Russen.

Duitse media vragen zich af hoe dit toch mogelijk is. Het is ‘de oude Griekse waanzin’, meldt de Duitse nieuwssite n-tv over het plan. ‘Griekenland zit financieel aan de grond, maar wil toch luchtafweerraketten kopen – in Rusland.’

Een dommere politiek is nauwelijks voorstelbaar,’ haalt een commentator uit. ‘Om uitgerekend nu over de koop van raketten na te denken, is politieke waanzin en een grove belediging van geldschieters en van de NAVO.’

Lege schatkist

Waar halen ze het geld eigenlijk vandaan, vraagt het weekblad Der Spiegel zich af. Griekenland bezwijkt vrijwel onder de schulden, de schatkist is nagenoeg leeg,  en een ‘Grexit’ – een vertrek uit de eurozone – behoort nog altijd de mogelijkheden.

Het is verder geen geheim dat de Griekse regering een pro-Russische houding aanneemt. De westerse sancties worden niet langer gesteund en premier Alexis Tsipras ging eerder deze maand op visite bij de Russische president Vladimir Poetin.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.