buitenland

Handtekeningenactie moet ‘pizza napoletana’ op erfgoedlijst krijgen

Door Linda Otter - 09 april 2015

De Italianen voeren al jaren strijd om de lokale pizzatradities te beschermen.

De Napolitaanse pizza is wellicht het belangrijkste handelsmerk van Italië. Het is daarom hoog tijd, vinden de Italianen, dat de pizza op de Werelderfgoedlijst van UNESCO komt.

Voormalig minister van Landbouw, Alfonso Pecoraro Scanio, die zelf uit Napels komt, besloot er werk van te maken en slaagde erin om meer dan 300.000 handtekeningen te verzamelen, waaronder die van  Italiaanse kunstenaars, sporters en intellectuelen.

Met zijn actie bereikte hij dat  ‘de kunst van het pizza bakken’ door de Italiaanse Nationale Commissie van UNESCO op de kandidatenlijst voor behoud van immaterieel erfgoed is gezet.

Italiaanse maatstaven

Voor een echte Napolitaanse pizza moeten de ingrediënten uit (de buurt van) Napels komen, en moet het deeg met de hand worden gekneed. Maar volgens de actievoerders zitten er al lang geen authentieke streekproducten meer in het gerecht.

De helft van de pizzeria’s zou zelfs gebruikmaken van goedkope buitenlandse producten, zoals tomaten uit China en olijfolie uit Tunesië. En die voldoen uiteraard niet meteen aan Italiaanse maatstaven. De kans bestaat dat er slechte olijfolie wordt gebruikt, of naar kauwgum smakende mozzarella.

Knapperig

Ook worden veel pizza’s niet gebakken in een houtoven en wordt gesjoemeld met de temperatuur. Pas bij 450 graden wordt de korst van de pizza lekker knapperig.

De Italianen voeren al jaren strijd om de lokale pizzatradities te beschermen. Ze hebben daar succes mee, want in 2010 werd de ‘pizza napoletana’ al een beschermd product in de Europese Unie. In Italië zijn zo’n 63.000 pizzeria’s en afhaalzaken. Er worden dagelijks meer dan 5 miljoen pizza’s gegeten, goed voor 1,5 miljard euro omzet per jaar.

Elsevier nummer 16, 18 april 2015

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.