buitenland

Het openlijke conflict tussen vader en dochter Le Pen

Door Tom Reijner - 08 april 2015

De leider van het Front National, Marine Le Pen, heeft het helemaal gehad met haar vader. De rol van de oude Jean-Marie Le Pen (86), stichter en erevoorzitter van de Franse partij, lijkt uitgespeeld.

Zijn antisemitische uitspraken, onder meer over de gaskamers als ‘detail in de geschiedenis’, – een uitlating uit de jaren tachtig die hij onlangs herhaalde in een gesprek met BFM-TV –  zetten kwaad bloed.

Antisemitisme

Dochter Marine Le Pen, die, na hem, niet zonder succes de leiding heeft over de partij, nam ogenblikkelijk afstand van de uitspraken van de oude Le Pen. Ik ben het ‘ten diepste met hem oneens’, zei zij. ‘Ik neem kennis van wat hij heeft gezegd, maar ik geloof dat de kiezers die op ons stemmen begrijpen wat er aan de hand is. Hij is opzettelijk provocatief.’

De man die voor alle beroering zorgde, spreekt tegen dat hij antisemitisch is, waar tegenstanders hem van betichten. Kom maar eens met één antisemitische zin in mijn politieke leven, sprak hij uitdagend. Le Pen zou ook hebben opgeroepen om samen te werken met Rusland om zo ‘de blanke wereld te redden’.

Politieke zelfmoord

In een nieuw interview, ditmaal met het extreemrechtse weekblad Rivarol, zei hij zich verraden te voelen door de huidige Front National-leider. Desalniettemin wil hij zijn naam dit najaar zien prijken op de lijst voor de regionale verkiezingen in de regio Alpes- Côte d’Azur, maar daar steekt zijn dochter nu een stokje voor.

Ze heeft haar vader ‘met droefheid in kennis gesteld dat ze zich 17 april in het partijbestuur zal verzetten tegen zijn kandidatuur’. Zijn strategie bevindt zich ergens tussen die van de ‘verschroeide aarde en politieke zelfmoord’, zei de 46-jarige Marine in een persbericht op de site van haar partij.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.