buitenland

Hezbollah en Syrië prijzen Iran en atoomdeal

Door Tom Reijner - 04 april 2015

Een Hezbollah-parlementariër in het Libanese parlement noemt het donderdagavond gesloten principeakkoord over het Iraanse atoomprogramma een ‘overwinning’. Ook het Syrische bewind heeft niets dan lof dan voor de deal.

De deal geeft Iran ‘wereldwijde erkenning als lid van de nucleaire club’, zegt Hezbollah-parlementariër Nawar Sahli, schrijft The Jerusalem Post. ‘We hopen dat de bereikte afspraken een positief effect hebben op de stabiliteit en veiligheid in de regio, hoewel Iran altijd heeft gezegd dat de nucleaire kwestie losstaat van regionale conflicten,’ aldus Sahli.

Lof

De woorden verschillen niet veel van de reactie die uit Damascus te horen was, nadat het akkoord tussen de zes mogendheden en de Islamitische Republiek in het Zwitserse Lausanne was gesloten.

Want ook het bewind van de Syrische president Bashar al-Assad prijst het principeakkoord. Vooral de Islamitische Republiek krijgt lof toegezwaaid: Teheran draagt volgens Damascus met deze stap bij aan het verminderen van de spanningen in de regio en in de rest van de wereld, is te lezen op de website van de Israelische krant.

Innige bondgenoot

In een verklaring benadrukt Syrië dat de Iraniërs het recht hebben op het gebruik van nucleaire energie voor vreedzame doeleinden. Iran is een innige bondgenoot van het Syrische regime. In de burgeroorlog die het Arabische land nu al vier jaar in zijn greep houdt, kiest het dan ook de kant van Assad – zowel economisch, politiek alsook militair.

Ook Hezbollah vecht, aan de zijde van Damascus, mee in dit conflict. De sjiitische terreurgroep onder leiding van Hassan Nasrallah wordt aangestuurd door Teheran.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.