buitenland

Hoe religieuze haat 12 christelijke bootvluchtelingen fataal werd

Door Servaas van der Laan - 17 april 2015

Een religieuze discussie tussen moslims en christenen aan boord van een migrantenboot op de Middellandse Zee kreeg dinsdagnacht een dramatische ontknoping. Twaalf christelijke vluchtelingen werden overboord gegooid vanwege hun geloof.

Met meer dan honderd zaten ze dinsdagnacht in een rubberen bootje: Ivorianen, Malinezen, Senegalezen, Nigerianen en Ghanezen. Allen hadden ze het doel om het Italiaanse vasteland te bereiken in de hoop op een beter leven in Europa, maar ondanks de gedeelde smart ontstond er verdeeldheid in het bootje.

Religieuze discussie

Volgens getuigen brak er een religieuze discussie uit tussen christelijke Nigerianen en Ghanezen en islamitische Ivorianen, Malinezen en Senegalezen. De felle woorden liepen uit op directe bedreigingen in de richting van de christelijke minderheid in de rubberboot.

Het bleef helaas niet bij bedreigingen. Twaalf christenen werden door hun islamitische reisgenoten over boord gegooid. De overige christenen wisten te voorkomen dat ze in het water terechtkwamen door zich stevig vast te houden en een menselijke ketting te vormen.

Meervoudige moord

Toen de Italiaanse kustwacht de bootvluchtelingen van boord haalde, vertelden de christenen ontdaan wat er was gebeurd. Ze wezen vijftien verdachten aan die allen naar de Pagliarelli-gevangenis in Palermo op Sicilië zijn gebracht. Ze worden verdacht van meervoudige moord op religieuze gronden. Als ze schuldig worden bevonden, kunnen ze straffen krijgen die oplopen tot acht jaar per slachtoffer.

De politie neemt het verhaal serieus omdat alle getuigen afzonderlijk van elkaar dezelfde details over de gebeurtenis hebben verteld. De Italiaanse minister van Justitie Andrea Orlando heeft toestemming gegeven aan de vervolging van de vijftien verdachten. Zijn handtekening was nodig omdat de misdaden zijn begaan op internationale wateren.

Drama

Het religieuze conflict is het zoveelste drama op de Middellandse Zee in korte tijd. Het schip Foscari van de Italiaanse marine pikte deze week vier migranten op uit het water van het Kanaal van Sicilië. Het viertal zei in Tripoli op een boot met 41 anderen te zijn gestapt. Maar omdat de opblaasbare romp al snel leegliep, zonk het bootje. De 41 andere opvarenden zouden het niet hebben overleefd.

En op ongeveer 80 zeemijlen voor de kust van Libië werden 144 immigranten uit het water gered nadat hun boot was omgeslagen. Ook trof de kustwacht de ontzielde lichamen van negen personen aan in het water.

Ook vrijdagochtend werden er weer 301 vluchtelingen afgeleverd bij de haven van Pozzallo aan de zuidkust van Sicilië. De autoriteiten troffen naast de vele jonge mannen ook opvallend veel zwangere vrouwen en zuigelingen aan. De stuurman van de boot is aangehouden op verdenking van mensenhandel.

Mensensmokkelaars

De aanwas van nieuwe immigranten gaat de afgelopen dagen onverminderd door. In een paar dagen tijd haalden de Italiaanse kustwacht en marine vele duizenden vluchtelingen uit bootjes of uit het water.

Intussen lijkt het erop dat de boten die de mensensmokkelaars gebruiken, opraken. Deze week werden leden van de Italiaanse marine op zee beschoten door criminelen die, na hun ‘lading’ te hebben gelost, hun boot weer mee terug naar Noord-Afrika namen.

Een Italiaanse vissersboot werd vrijdag voor de kust van Libië geënterd door gewapende mannen. Het is nog niet duidelijk of het hier om Libische autoriteiten of om criminelen gaat.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.