buitenland

Hoelang blijft Europa nog toekijken?

Door Servaas van der Laan - 20 april 2015

Europa heeft dringend een nieuw vluchtelingenbeleid nodig. Het huidige zogenaamd ‘humane’ beleid stuurt duizenden asielzoekers rechtstreeks hun zeegraf in.

‘Hoeveel moet er eigenlijk nog gebeuren voordat het daar eindelijk begrepen wordt?’ zegt de voorzitter van het Europees parlement Martin Schulz.

Symptoombestrijding

‘We kunnen niet aan symptoombestrijding blijven doen. We moeten erkennen dat we een immigratiegebied zijn en hebben een legale, geregelde, immigratiepolitiek nodig,’ zegt Schulz maandag in de Duitse krant Kölner Stadt-Anzeiger.

Hij uit felle kritiek op Europese lidstaten. ‘Er beweegt niets. En dat ligt niet aan de Europese Unie, maar aan de onwil in de hoofdsteden van EU-lidstaten. Niet alle lidstaten, maar sommige.’ De Duitse europarlementariër doelt op lidstaten uit onder meer Oost-Europa die niets zien in een centraal geregeld distributiemodel waarbij ook zij plotseling naar rato asielzoekers zullen moeten opvangen.

Haast

Vorige maand zei eurocommissaris Frans Timmermans (PvdA) dat Brussel ‘haast wil maken’ met een nieuw Europees asiel- en migratiebeleid. Met name de situatie op de Middellandse Zee dwingt de EU snel een andere migratiekoers in te slaan.

Vluchtelingenorganisatie UNHCR schat dat alleen al dit jaar meer dan 1.650 migranten de overtocht vanuit Noord-Afrika naar Europees grondgebied niet hebben overleefd. ‘Niemand kan zich er een voorstelling van maken van wat er nu gebeurt,’ zegt Carlotta Sami van UNHCR. ‘Sinds begin dit jaar staan we al op een afgrijselijk getal van meer dan 1.650 doden. Dat betekent dat we halverwege april al op de helft zijn van het totale aantal doden van vorig jaar. Dit is een historische en heel complexe vloedgolf,’ zegt Sami.

Reddingsoperatie

De vluchtelingenorganisatie pleit ervoor om onmiddellijk weer een grote Europese reddingsoperatie op touw te zetten om in ieder geval het toenemend aantal doden te stoppen. Ook zegt ze dat Europa snel met een systeem moet komen waarbij vluchtelingen in de regio asiel kunnen aanvragen.

Steeds meer lidstaten verzetten zich tegen het instellen van een nieuwe reddingsoperatie omdat dit de toestroom van asielzoekers alleen maar versterkt en de mensensmokkelaars maar rijker en rijker maakt.

Pak smokkelaars aan!

De Italiaanse premier Matteo Renzi pleit ervoor om een internationale operatie tegen de mensenhandelaren op te tuigen.

‘Italië heeft er nu 976 gearresteerd. Hoe is het mogelijk dat alleen wij dat doen?’ zei Renzi maandag op RTL Italia. ‘Ik vind dat de Europese Commissie een unanieme en gedeelde positie moet innemen wat betreft Libië en immigratie.

Spoedzitting

In Luxemburg komen maandagmiddag alle ministers van Buitenlandse en Binnenlandse Zaken van de EU-lidstaten in een spoedzitting bijeen om te praten over het asielbeleid. ‘Dit is een Europese noodsituatie, maar tot nu toe zijn de reacties, de inspanningen en de noodhulp alleen van Italiaanse kant gekomen,’ zei de Italiaanse minister van Buitenlandse Zaken Paolo Gentiloni toen hij maandag in Luxemburg aankwam.

Frankrijk schiet Italië te hulp en belooft het land ‘niet in de steek te zullen laten’. Minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders (PvdA) zegt dat een ramp zoals afgelopen weekend ‘nooit meer mag voorkomen’. ‘Het is een verschrikkelijk humanitair en politiek drama. Daar mag ook niet van worden weggekeken. In ieder geval mag dit niet weer voorkomen. Daarvoor moet alles in het werk worden gesteld.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.