buitenland

Hoeveel bootvluchtelingen worden er eigenlijk gered?

Door Shari Deira - 21 april 2015

Bij de bootramp op de Middellandse Zee kwamen volgens de Verenigde Naties zeker achthonderd opvarenden om het leven. Toch gaat de oversteek met boot naar Europa in de meeste gevallen goed.

Uit cijfers van de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) en Italië, blijkt dat het de meeste vluchtelingen wel lukt om Europa veilig te bereiken.

Kustwacht

Het aantal bootvluchtelingen dat sinds januari levend werd gered door de Italiaanse kustwacht is vrijdag opgelopen tot 21.191. Het aantal ligt inmiddels dus hoger, aangezien de kustwacht ook de afgelopen dagen weer opvarenden uit gammele bootjes op zee heeft gehaald.

Zo kwamen maandagavond laat 27 overlevenden van de bootramp op de Middellandse Zee aan in Cantania, op het eiland Sicilië.

Het dodental stijgt hard ten opzichte van een jaar geleden. Sinds begin dit jaar zijn er naar schatting 1.800 opvarenden om het leven gekomen, schat het IOM, terwijl dat in dezelfde periode vorig jaar 96 was.

Italië

In 2014 bereikten 170.000 migranten levend de Italiaanse kust. Zij zijn door de kustwacht overgebracht naar de havens van onder meer Lampedusa, Augusta en Trapani. Ongeveer 3.500 migranten verdronken.

Dat was al een behoorlijke stijging ten opzichte van 2013, toen 107.964 illegale migranten Italië levend bereikten, waarvan 45.298 via de zeeroute.

Veel vluchtelingen kwamen vorig jaar aan op Lampedusa, een eiland ongeveer 300 kilometer van Libië en ongeveer 150 kilometer van Tunesië, en worden van daaruit overgebracht naar opvangcentra op andere plekken in Italië, bijvoorbeeld op Sicilië.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.