buitenland

Irak is bang dat Ramadi snel onder de voet wordt gelopen door IS

Door Tom Reijner - 15 april 2015

De terroristen van Islamitische Staat (IS) kunnen elk moment bezit nemen van de belangrijke stad Ramadi, in de provincie Anbar. Dat is althans de vrees van de lokale autoriteiten.

IS zou ‘binnen enkele uren’ de belangrijke stad kunnen veroveren, waarschuwde provinciebestuurder Falih Essawi al schreeuwend door de telefoon, volgens de Amerikaanse nieuwszender CNN.

Onder vuur

Essawi vraagt de regering in Bagdad om hem te hulp te schieten en het Amerikaanse leger om luchtsteun, omdat hij geen idee heeft of de regeringstroepen nog afdoende verzet kunnen bieden.

De stad ligt van verschillende kanten onder vuur van het IS-terreurleger, dat ondanks de bombardementen en tegenstand van de Koerdische milities in staat blijkt op te stomen. Ramadi ligt iets meer dan 100 kilometer ten westen van Bagdad.

Aan de oostzijde van de stad heeft IS al flink wat terrein gewonnen vandaag, iets waar de moslimextremisten dit weekeinde al in slaagden in ten noorden van de stad. Doordat ook de zuidelijke routes naar de stad de afgelopen maanden al werden bezet, is de stad zo goed als omsingeld.

Succes

Dinsdag was de Iraakse premier Haider al-Abadi in Washington voor een ontmoeting met president Barack Obama. Die kreeg te horen dat de nood hoog is: geef ons meer (militaire) steun om IS te verdrijven uit mijn land, klonk het uit de mond van Al-Abadi.

Het enige dat de premier kreeg toegezegd, is 200 miljoen dollar extra voor humanitaire hulp. Overigens boeken de anti-IS-coalitie en het Iraakse leger wel degelijk succes, elders in het land.

Zo heeft Bagdad het (grotendeels) weer voor het zeggen in Tikrit, de soennitische stad die eind maart, begin april werd heroverd. De hoop is dat de weg openligt naar Mosul – waar de opmars van IS vorig jaar gestalte kreeg.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.