buitenland

Iran waarschuwt Saudi-Arabië over militaire campagne in Jemen

Door Tom Reijner - 09 april 2015

Iran en Saudi-Arabië staan lijnrecht tegenover elkaar in en rond de crisis in Jemen. Teheran waarschuwt de soennitische aartsrivaal dat het maar beter kan stoppen met de bombardementen op de Houthi’s

De luchtaanvallen van de Saudische luchtmacht gaan onverminderd door, maar lijken desondanks de opmars van de Houthi-rebellen niet te kunnen stuiten. De sjiitische opstandelingen hebben de stad Atak en de nabijgelegen olievelden in handen gekregen, melden ooggetuigen.

Steun

Die Houthi-opstandelingen krijgen actieve steun van Iran, die in ieder geval bestaat uit de aanvoer van voorraden, zei de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry. De Iraniërs moeten zich realiseren dat de Verenigde Staten niet aan de zijlijn blijven staan ‘terwijl de regio wordt gedestabiliseerd’.

De Islamitische Republiek kondigde eerder aan dat er twee oorlogsschepen richting de Golf van Aden gaan, vlak voor de Jemenitische kust. Maar militaire bijstand voor de Houthi’s, nee, dat doen we heus niet, klinkt het steevast uit Teheran.

Fout

Toch wilde de Iraanse president Hassan Rohani – naast zijn opmerkingen van donderdag over de veelbesproken atoomdeal –  aartsrivaal Saudi-Arabië inpeperen dat de militaire campagne in Jemen een ‘fout’ is, die niet tot succes gaat leiden.

Er moet een ogenblikkelijk staakt-het-vuren komen en ‘breed gedragen gesprekken’ om de huidige crisis op te lossen. ‘Zo’n bijzonder land als Jemen mag niet het slachtoffer worden van deze bombardementen,’ zei Rohani. ‘Kom, laten we allemaal nadenken hoe we deze oorlog kunnen oplossen.’

Schrikbeeld

Saudi-Arabië, en de andere landen die deelnemen aan de coalitie (waaronder Egypte), steunen de inmiddels verdreven Jemenitische president Abd-Rabbu Mansour Hadi, door Houthi’s met bommen te bestoken.

Voor de Saudiërs is het een schrikbeeld dat Iran definitief voet aan de grond krijgt bij de zuiderbuur. De sjiitische Houthi-rebellen zijn er de afgelopen tijd in geslaagd om vanuit het noorden op te stomen naar de hoofdstad Sana’a – en verder, richting de strategisch gelegen havenstad Aden.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.