buitenland

Iran wil atoomdeal pas tekenen bij einde aan alle sancties

Door Tom Reijner - 09 april 2015

Iran zal alleen zijn handtekening onder een definitief akkoord over het atoomprogramma zetten als alle sancties tegen het land worden opgeheven. Dat zegt de Iraanse president Hassan Rohani in een toespraak tot de staats-tv.

‘We zullen geen deal tekenen tenzij alle sancties worden opgeheven op dezelfde dag,’ aldus Rohani. ‘We willen een win-win deal voor alle partijen die zijn betrokken bij de nucleaire onderhandelingen.’

Belofte

Eerder liet de Iraanse president, die in het Westen te boek staat als ‘gematigd’, nog weten dat Iran niet van plan is ‘vals te spelen‘. ‘We hebben niet twee gezichten,’ aldus Rohani.

Hij noemde de conceptdeal over het Iraanse kernprogramma ‘een historische overeenkomst’. ‘Als we een belofte doen, dan zullen we actie ondernemen op basis van die belofte,’ sprak Rohani. Hij voegde daar wel aan toe dat dit afhankelijk is van of de andere partij zijn belofte nakomt.

Sancties

Vorige week werd bekend dat Iran en zes mogendheden (Rusland, China, Frankrijk, de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Duitsland) het eens zijn geworden om eind juni tot een allesomvattend akkoord te komen over de nucleaire activiteiten van Iran. In ruil zullen er sancties tegen het land worden opgeheven.

Maar veel daarover is nog onduidelijk. De onderhandelaars zijn het bijvoorbeeld nog niet eens geworden over de snelheid waarmee de strafmaatregelen worden opgeheven. Eerder deze week liet het Witte Huis nog weten dat de sancties alleen stapsgewijs worden beëindigd. Het is de bedoeling dat er op 1 juni een definitief akkoord ligt.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.