buitenland

IS-leider al-Baghdadi ontsnapt aan de dood bij luchtaanval

Door Servaas van der Laan - 21 april 2015

Terroristenleider Abu Bakr al-Baghdadi is vorige maand ernstig gewond geraakt bij een luchtaanval in het westen van Irak. De toestand van de leider van Islamitische Staat (IS) leek eerst kritiek, maar is inmiddels gestabiliseerd.

Dat melden bronnen aan de Britse krant The Guardian.

Konvooi

De luchtaanval werd op 18 maart uitgevoerd door de internationale coalitie bij al-Baaj in het westen van Irak en vlakbij de grens met Syrië.

Doelwit van de aanval was een konvooi van drie auto’s waar lokale IS-leiders in zouden zitten, meldt een diplomaat aan de Britse krant. Drie mannen werden gedood bij de aanval. Wat de internationale coalitie niet wist was dat ook al-Baghdadi in één van de voertuigen zat. Volgens een Irakese adviseur raakte de IS-leider zwaar gewond bij de aanval.

Jihadistenbolwerk

Er wordt algemeen aangenomen dat al-Baghdadi zich de afgelopen periode heeft opgehouden in al-Baaj omdat de Amerikaanse coalitie daar weinig rugsteun heeft. Het gebied, dat wordt gedomineerd door tribale, soennitische stammen, is ook tijdens de Amerikaanse invasies ongemoeid gelaten en wordt beschouwd als een veilige haven voor jihadisten.

Toch werd een toevalstreffer van de Amerikaanse coalitie de terroristenleider juist in dit gebied fataal. Al-Baghdadi leek in eerste instantie in levensgevaar te zijn waarop er een crisisvergadering is ingelast over de benoeming van een mogelijke opvolger. Maar zijn gezondheidssituatie lijkt zich nu te hebben gestabiliseerd.

Ontsnapt

Al-Baghdadi ontsnapte al een keer eerder aan een vervroegd martelaarschap. In december vorig jaar werd zijn vertrouweling Auf Abdul Rahman al-Efery gedood door een luchtaanval in Mosul. Al-Baghdadi reed in hetzelfde konvooi, maar zijn auto werd niet geraakt.

In december werden ook twee andere IS-leiders gedood, maar Al-Baghdadi bleef tot nu toe buiten schot.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.