buitenland

IS pleegt aanslag met autobom bij Amerikaans consulaat

Door Elif Isitman - 17 april 2015

Een man heeft bij het Amerikaanse consulaat in de Noord-Iraakse stad Erbil een aanslag gepleegd. Terreurbeweging Islamitische Staat (IS) heeft via sociale media de aanslag opgeëist.

De man maakte gebruik van een bomauto, meldt persbureau Reuters. Drie personen zijn om het leven gekomen en veertien mensen zijn gewond geraakt. Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken meldt dat bij de aanslag geen Amerikanen gewond zijn geraakt.

Alliantie

Erbil is de hoofdstad van de Koerdische autonome regio in Irak, op ongeveer 90 kilometer van het IS-bolwerk Mosul. De Koerdische autonome regio is geallieerd met de internationale coalitie tegen IS. Het gebouw van het Amerikaanse consulaat is gepantserd, en heeft ook vrijwel geen schade van de aanslag ondervonden.

Getuigen beschrijven de explosie, die gevolgd werd door schoten. Op foto’s is de brandende auto te zien, net als de zwarte rook die boven het Ankawa-district in Erbil uitstijgt. De terroristen van IS zouden de foto’s zelf hebben verspreid, meldt de Amerikaanse jihadistenmonitor SITE Intelligence Group.

Christelijk

Het Ankawa-district is een overwegend christelijke buurt waar ook veel buitenlanders wonen. Het staat bekend om zijn vele cafés, die populair zijn onder expats en toeristen.

Sherzad Farmand, het hoofd van de veiligheidsdiensten in Erbil, zegt dat de terroristen van IS ‘willen laten zien dat ze in de stad zijn’. IS heeft ook de verantwoordelijkheid geclaimd voor twee bomaanslagen met auto’s in de hoofdstad Bagdad, waarbij tenminste 27 mensen om het leven kwamen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.