buitenland

‘IS pleegt nieuwe gruweldaad tegen christenen’

Door Tom Reijner - 19 april 2015

Radicale moslims in Libië, die zich hebben aangesloten bij Islamitische Staat (IS), hebben zondag gruwelijke beelden op het internet gezet. De terroristen hebben naar eigen zeggen zo’n dertig Ethiopische christenen vermoord.

De video die is verspreid op internet duurt bijna een half uur en toont de onthoofding van zeker twaalf mannen op een strand en de executie van zestien anderen met vuurwapens in een woestijnachtig gebied.

De terroristen noemen hun slachtoffers ‘leden van de Ethiopische kerk van de vijand’. Onder de slachtoffers zijn mogelijk ook mensen uit Eritrea.

Hetzelfde logo

Het nieuwste filmpje zou volgens diverse media hetzelfde logo hebben als in eerder verschenen, soortgelijke beelden in februari. Toen werd een groep van 21 koptische christenen uit Egypte onthoofd, eveneens op het strand.

In het filmpje werden de slachtoffers aangeduid als ‘mensen van het kruis, volgelingen van de vijandige Egyptische kerk’. De video zou zijn opgenomen in de buurt van de Libische hoofdstad Tripoli. ‘We staan ten zuiden van Rome,’ zei een van de beulen.

In de video klonken dreigende woorden voor christenen. ‘Veiligheid voor jullie kruisvaarders is iets wat jullie alleen maar kunnen wensen.’ De ontvoering en executie was Egypte aanleiding om de terreurbeweging hard aan te pakken door middel van stevige bombardementen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.