buitenland

Israël slaat terug na nieuwe raketbeschieting vanuit Gaza

Door Tom Reijner - 24 april 2015

Tussen Hamas in de Gazastrook en Israël is officieel nog altijd een staakt-het-vuren van kracht, na de zomeroorlog vorig jaar. Maar dat weerhoudt de Palestijnen er niet van de raketbeschietingen weer te hervatten.

Donderdagavond (lokale tijd) landde een projectiel op Israëlisch grondgebied, niet ver van de stad Sderot. De sirenes loeiden, melden Israëlische media.

Open gebied

Niemand raakte bij de aanval gewond, omdat de raket in een open gebied terechtkwam. De beschieting kwam neer aan het einde van de 67ste verjaardag van de stichting van de Joodse staat (1948).

Niet duidelijk is wie verantwoordelijk is voor de beschieting. Het zou wellicht gaan om een andere terreurgroep dan Hamas, denkt de The Jeruzalem Post op basis van bronnen bij de legermacht.

Tanks

Het Israëlische leger reageerde onmiddellijk op de Palestijnse aanval. Tanks beschoten net voor middernacht doelen van de terroristen in het noordelijke deel van de  Gazastrook. Wij zullen ‘geen enkele poging zal tolereren die de veiligheid van de inwoners van Israël schendt’, zegt de legertop.

Het was volgens Israël de eerste raket die dit jaar vanuit Gaza naar Israël werd afgeschoten. De afgelopen jaren was Hamas verantwoordelijk voor het afvuren van duizenden raketten.

Na de wapenstilstand van eind augustus vorig jaar is aan die rakettenregen een einde gekomen. De laatste keer dat een projectiel uit Gaza in Israël belandde was volgens het Israëlische leger in december.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.