buitenland

Italiaanse politie ontmantelt Al-Qa’ida-netwerk op Sardinië

Door Servaas van der Laan - 24 april 2015

De Italiaanse politie heeft een terroristisch netwerk blootgelegd van islamitische fundamentalisten gelieerd aan Al-Qa’ida. Bij een grootschalige operatie werden achttien personen gearresteerd.

Sardinië staat, vooral onder rijke Russen (en Silvio Berlusconi), bekend als het eiland met de prachtige stranden en de luxe jachthavens, maar achter die idyllische façade schuilt ook een duistere kant.

Al-Qa’ida-bolwerk

Volgens de Italiaanse politie geldt het eiland als thuisbasis van een terroristische groep die gelieerd is aan Al-Qa’ida. De terreurgroep was bezig met het voorbereiden van aanslagen in het westen en in Pakistan.

Om die plannen te kunnen betalen, hield de groepering zich bezig met de illegale handel van migranten. De terroristen regelden de illegale import van Pakistanen en Afghanen en zorgden ervoor dat zij naar Noord-Europa konden reizen. Dit deed de groep onder meer door documenten te falsificeren waardoor het leek dat de migranten waren gevlucht vanwege etnisch of religieus geweld. Op die manier werden Europese immigratiediensten misleid. Ook leverden zij telefoon- en simkaarten, financiële middelen en transport voor de migranten.

Afgeluisterd

De politie kwam de groepering op het spoor dankzij onderschepte telefoongesprekken. Vanwege de recente ervaringen met extreemlinks terrorisme is Italië één van de Europese landen waar het meest wordt afgeluisterd. En dat levert geregeld resultaat op.

Bij de grootschalige politieactie werden in heel Italië totaal 18 personen gearresteerd. Onder hen zouden twee personen zijn die in Pakistan hebben geholpen bij het beschermen van Osama Bin Laden. Andere arrestanten waren betrokken bij een aanslag in Pakistan in 2009 waarbij meer dan honderd personen het leven verloren.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.