buitenland

Jean-Marie Le Pen luistert nu toch naar dochter na slaande ruzie

Door Tom Reijner - 13 april 2015

De oprichter en erevoorzitter van Front National, Jean-Marie Le Pen, trekt zich terug als kandidaat voor de verkiezingen in de zuidoostelijke regio Provence-Alpes- Côte d’Azur. Hij wil de ontstane ruzie binnen zijn partij en familie niet verder doen escaleren.

De oude Le Pen (86) vindt dat hij offers moet brengen voor de toekomst van de partij en die niet mag beschadigen, meldt de Franse krant Le Figaro maandag.

Familieruzie

Zijn dochter, Marine Le Pen (46), sinds 2011 voorzitter van de Franse partij, kondigde vorige week aan dat zij de kandidatuur van haar vader bij de regionale verkiezingen wilde dwarsbomen.

Maar dat ging niet zonder slag of stoot. Haar echtgenoot Louis Aliot (vicepresident van de partij) zei dat hij niet voor uitsluiting was, ‘gezien hetgeen hij heeft gedaan voor Front National’. Daarmee was de (familie)ruzie binnen de electoraal succesvolle partij compleet.

Gaskamers

Volgens Marine Le Pen moest haar vader de gevolgen aanvaarden van ‘de problemen die hij zelf heeft veroorzaakt’. Jean-Marie Le Pen, die naast erevoorzitter (een symbolische titel) ook nog europarlementariër is, deed de afgelopen tijd weer op een negatieve manier van zich horen. Hij herhaalde zijn aloude uitspraak dat de ‘gaskamers een detail zijn in de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog’. Zijn dochter zag zich genoodzaakt ogenblikkelijk afstand te nemen van de zeer beladen uitlatingen.

Meneer Ebola

Ook in juni vorig jaar zorgde de oude Le Pen voor ophef met zijn antisemitische uitspraken. Zo zei hij dat de ‘oven’ moet worden aangezet voor mensen die zich kritisch uitlaten over de overwinning van Front National bij de Europese verkiezingen.

Hij doelde onder anderen op de Joodse zanger Patrick Bruel. Een maand daarvoor zei Le Pen dat ‘meneer Ebola’ in drie maanden ‘de vloedgolf van migranten’ naar Europa kon eindigen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.