buitenland

Jean-Marie Le Pen wuift dreigement van dochter Marine weg

Door Elif Isitman - 09 april 2015

De strijd tussen de leider van het Franse Front National Marine Le Pen en haar vader zet zich voort. Jean-Marie Le Pen zei donderdag dat hij absoluut niet van plan is zijn politieke loopbaan te beëindigen.

‘Marine Le Pen wenst mij misschien dood, maar ze moet niet rekenen op mijn medewerking,’ sprak de 86-jarige ex-leider van het Front National tartend in een interview met het Franse RTL.

Compleet gestoord

De strijd tussen de twee bereikte woensdag een kookpunt. Marine Le Pen (46) is de controversiële uitspattingen van haar vader zat en heeft aangegeven zijn kandidatuur voor de regionale verkiezingen in de regio Alpes-Côte d’Azur te willen dwarsbomen. Volgens Marine Le Pen zal ze zich 17 april in het partijbestuur verzetten tegen zijn kandidatuur. Zijn strategie bevindt zich ergens tussen die van de ‘verschroeide aarde en politieke zelfmoord,’ zei ze in een persbericht op de site van haar partij.

Jean-Marie zet zijn kandidatuur echter gewoon door. Hij denkt niet dat zijn dochter hem uit de partij zal durven zetten. ‘Dat zou compleet gestoord zijn. Het zou gezien mijn prestige aanzienlijke turbulentie binnen de partij veroorzaken,’ aldus vader Le Pen.

Detail

Jean-Marie Le Pen is bekend om zijn ongenuanceerde en discriminerende uitspraken, terwijl zijn dochter het Front National toegankelijk probeert te maken voor een breder publiek. Haar speerpunten zijn vooral de Europese Unie, het immigratiebeleid en het behoud van de Franse nationale identiteit.

Haar vader blijft voor haar echter een doorn in het oog met zijn omstreden uitspraken. Zo noemde hij in 1987, en onlangs weer, de gaskamers van de Holocaust ‘een detail van de Tweede Wereldoorlog’, en nam hij het op voor maarschalk Philippe Pétain, die tijdens de Tweede Wereldoorlog als leider van Vichy-Frankrijk nauw samenwerkte met de nazi’s. Marine Le Pen heeft afstand gedaan van de Holocaust-uitspraak van haar vader en benadrukte dat hij ‘opzettelijk provocatief’ zou handelen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.