buitenland

Kenia slaat terug: leger bombardeert doelen Al-Shabaab

Door Servaas van der Laan - 06 april 2015

Kenia neemt wraak voor de aanslag op een universiteit in Garissa waarbij 146 christelijke studenten werden afgeslacht. Het Keniaanse leger bombardeert doelen van de islamitische terreurorganisatie Al-Shabaab die verantwoordelijk is voor de aanslag.

Lokale media en inwoners van de zuidwestelijke Somalische grensregio Gedo maakten maandagochtend melding van de bombardementen. 

De strijd om Gedo

In de Gedo-regio, in de plaats Bardhere in het bijzonder, houden zich veel moslimmilitanten van de terroristische organisatie Al-Shabaab op.

Het Somalische leger vecht, met steun van het Keniaanse leger al sinds 2011 tegen de moslimmilitanten. De terroristen werden grotendeels uit het gebied verdreven, maar hebben vooralsnog Bardhere als hun bolwerk kunnen behouden. De bommen van de Keniaanse straaljagers richten zich waarschijnlijk op trainingskampen in en rond die plaats.

Christelijke studenten

Vorige week donderdag sloeg Al-Shabaab weer toe in Kenia met een bloedige aanslag op de University College in Garissa. Studenten die niet konden aantonen moslim te zijn, werden afgeslacht. Zeker 147 onschuldige studenten werden zo door de moslimstrijders vermoord.

Daarmee werd Kenia opnieuw in de strijd met de Somalische terreurgroepering gesleurd. Anderhalf jaar geleden richtten de militanten van Al-Shabaab een bloedbad aan op een winkelcentrum in de Keniaanse hoofdstad Nairobi. Hier vonden zeker 67 personen de dood.

Bovendien bleek één van de schutters van vorige week donderdag de zoon van de regeringsleider van de provincie Mandera County te zijn.

Afrekenen met Al-Shabaab

Al-Shabaab dreigde dit weekend met nieuwe aanslagen in Kenia. ‘Geen enkele voorzorgs- of veiligheidsmaatregel zal uw veiligheid garanderen, een aanval verijdelen of nog een bloedbad in uw steden voorkomen,’ maakte de terreurbeweging in een verklaring bekend. Al-Shabaab belooft het Keniaanse volk een lange, gruwelijke oorlog waarbij steden in het Afrikaanse land ‘rood zullen kleuren door bloed’.

Door de terreurdreiging worden kerken in Kenia tijdens de Paasdagen extra beveiligd. Het Keniaanse leger hoopt nu voorgoed af te rekenen met de moslimstrijders door de laatste bolwerken van Al-Shabaab met bommen van de kaart te vegen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.