buitenland

Killer Milaan geloofde in complot van justitie

Door Servaas van der Laan - 10 april 2015

De man die donderdag een bloedbad heeft aangericht in de rechtbank van Milaan dacht dat er een complot binnen justitie was dat het speciaal op hem had gemunt. De man zag de rechtbank als de hoofdoorzaak van al zijn problemen.

Dat blijkt uit de eerste verhoren van de man door de politie, melden Italiaanse media.

Reconstructie

‘Op die plek ligt de basis van al mijn problemen. het is de rechtbank geweest die mij kapot heeft gemaakt,’ verklaarde de 57-jarige Claudio Giardiello vrijdag.

Uit de eerste reconstructie van het drama blijkt dat Giardiello alles tot in de puntjes had voorbereid. Hij is vermoedelijk met een vals pasje via een zijingang de rechtbank binnengekomen. Giardiello had een geladen pistool bij zich inclusief extra kogels. Want hij was van plan door te gaan met moorden als hij niet was gestopt. ‘Bedankt dat jullie mij hebben gestopt, dat hebben jullie goed gedaan,’ zei hij tegen de carabinieri die hem donderdag net buiten Milaan te pakken wisten te krijgen. ‘Ik was doorgegaan met moorden en uiteindelijk had ik mezelf van het leven beroofd,’ zei hij vervolgens tegen de agenten die hem in de boeien sloegen.

In de clinch met justitie

Voor Giardiello, die in grote financiële problemen was geraakt nadat een bedrijf waarin hij een meerderheidsbelang had enkele jaren geleden over de kop ging, was het zeker niet het eerste bezoek aan de rechtbank. De vastgoedondernemer lag al jaren met justitie in de clinch over tal van zaken.

Eén van zijn voormalige advocaten heeft een paar jaar geleden aangifte gedaan tegen Giardiello wegens onder meer bedreiging en huisvredebreuk. ‘Hij probeerde met geweld mijn praktijk binnen te komen en schold me uit,’ verklaarde advocaat Marco Eller Vainicher in de aangifte. In dezelfde aangifte zegt advocaat Vainicher dat Giardiello dacht dat er een complot gaande was tegen hem binnen justitie.

Drie doden

Die complottheorie is donderdag drie personen fataal geworden. Giardiello schoot eerst zijn huidige advocaat Lorenzo Claris Appiani door het hart. Vervolgens zocht hij rechter Fernando Ciampi op in diens kamer en schoot ook hem dood. Uiteindelijk richtte hij het pistool op andere personen die bij zijn rechtszaak waren betrokken waarvan hij er één dodelijk verwondde.

Hierna sprong hij op zijn scooter en volgde er een wilde achtervolging door de politie. Uiteindelijk wisten de carabinieri de man net buiten Milaan vlakbij diens huis te grijpen. ‘Ik haat justitie, ik haat iedereen,’ zou hij volgens getuigen hebben gefoeterd toen hij werd afgevoerd.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.