buitenland

Kunduz omsingeld door Taliban: meer dan 200 doden

Door Nina Bogosavac - 30 april 2015

De Afghaanse regering heeft duizenden militairen met spoed de afgelopen dagen naar de noordelijke provincie Kunduz gestuurd om de stad te beschermen tegen een fel offensief van de Taliban. De terreurgroep heeft de regionale hoofdstad omringd in een poging de macht te grijpen, zeggen Afghaanse functionarissen.

Bij de gevechten tussen de Taliban en Afghaanse veiligheidsdiensten zijn de afgelopen week tweehonderd Talibanstrijders om het leven gekomen, zegt een woordvoerder van het Afghaanse ministerie van Binnenlandse Zaken.

Kunduz-stad is omringd vanuit vier richtingen, zei Mohammed Yousuf Ayoubi, hoofd van de provinciale raad. ‘Als de overheid hier geen dringende aandacht aan besteedt, is er een serieus risico om in handen van de Taliban te vallen.’

‘We verzekeren de mensen in Kunduz dat geen enkel deel van de provincie in handen van de opstandelingen zal vallen’, zei de Afghaanse minister van Buitenlandse Zaken Nur-ul-Hak Ulomi donderdag bij een bezoek aan de stad.

Lente-offensief

Vorige week publiceerde de Taliban hun jaarlijkse lente-offensief, die samenvalt met het smelten van sneeuw in de bergen en het begin van warmer weer. De Afghaanse troepen waar zij tegen vechten beschikken niet langer over de steun van buitenlandse gevechtstroepen, na hun terugtrekking eind december.

De Taliban-operatie Asm (Vastberadenheid) zou vrijdag beginnen. De extremisten dreigen met aanvallen op ‘buitenlandse bezetters’, diplomaten, aanhangers van de regering en Afghaanse militairen.

Trainingsmissie

Nederland heeft tussen 2011 en 2013 de politie in Kunduz getraind. De Nederlanders waren gelegerd op de Duitse basis in de provincie. Eind 2013 vertrokken ook de Duitsers.

Kunduz, in de buurt van de grens met Tadzjikistan, was het laatste bolwerk van de Taliban totdat de VS-troepen hen verdreven in 2001.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.