buitenland

Legale prostitutie is vlaggenschip van ‘verlicht’ Tunesië

Door Gerbert van der Aa - 24 april 2015

Onder islamisten werden bordelen vernield. Onder de huidige, seculiere regering worden prostituees getolereerd.

Prostitutie is legaal in Tunesië. Het Arabische land profileert zichzelf graag als verlicht bastion in een extremistische regio. In bijna alle grote steden zijn rosse buurten, waar vrouwen al sinds de tijd dat Tunesië een Franse kolonie was in alle openheid seksuele diensten aanbieden.

Net als andere Tunesiërs moeten de prostituees belasting betalen over hun inkomsten. En de overheid laat op gezette tijden controles uitvoeren om de verspreiding van seksueel overdraagbare ziekten tegen te gaan.

Wierook

In de oude binnenstad van de hoofdstad Tunis staan de prostituees elke dag langs de rue Sidi Aballah Guech. De doodlopende steeg, minder dan 2 meter breed, kan ’s nachts worden afgesloten met een blauw hek. Gekleed in strakke kleurige leggings staan de prostituees in deuropeningen, waaruit in veel gevallen wierook naar buiten waait.

Veel vrouwen zijn al over de vijftig. Sommige prostituees proberen met een verleidelijke blik de aandacht te trekken, anderen spelen met hun mobiele telefoon.

Vlaggenschip

Islamitische extremisten probeerden de afgelopen jaren prostitutie verboden te krijgen. In de stad Sousse sloegen ze bordelen kort en klein. De regering, destijds gedomineerd door de islamis­tische partij Ennahda, zag het goedkeurend aan. De politie trad niet op tegen het geweld.

Maar sinds de verkiezings­nederlaag van de islamisten, eind vorig jaar, is er een nieuw beleid.  De huidige Tunesische regering, onder leiding van de seculiere partij Nidaa Tounes, pakt radicale moslims wel aan. Door prostitutie te tolereren, laten de nieuwe machthebbers zien dat ze niks van extremisme moeten hebben: betaalde liefde als vlaggenschip van de seculiere staat.

Elsevier nummer 18, 2 mei 2015

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.