buitenland

Lentemigratie Middellandse Zee draait op volle toeren

Door Servaas van der Laan - 14 april 2015

Het is lenteweer op de Middellandse Zee en dus stoppen de mensenhandelaren hun rubberen bootjes weer vol met vluchtelingen. In vier dagen tijd pikte de Italiaanse kustwacht ruim 7.000 migranten op vanaf zee.

De migratie op de Middellandse Zee is de laatste jaren een fenomeen dat het hele jaar voortduurt, maar bij goed weer is het als vanouds erg druk op de route tussen Noord-Afrika en Italië.

Zevenduizend vluchtelingen

Zo pikte de Italiaanse kustwacht maandag 1.358 migranten op uit rubberen bootjes die niet geheel toevallig zonder benzine waren komen te zitten.

In de afgelopen vier dagen werden bijna 7.000 opvarenden uit de bootjes gevist en naar Italiaanse asielzoekerscentra overgebracht. Anders dan bij slecht weer overleven de meeste migranten de tocht over de Middellandse Zee. Van de 7.000 migranten overleefden er 10 de overtocht niet.

Opvarenden van één van de bootjes vertelden aan de Italiaanse politie hoe met de doden wordt omgegaan. Een man die was overleden, vermoedelijk nadat hij benzine had gedronken, werd door de stuurman zonder pardon over boord gekieperd. Haaien zouden er vervolgens met het lichaam vandoor zijn gegaan.

De stuurman is aangehouden door de politie op verdenking van mensenhandel en onder meer dood door schuld. Ook voor de Italiaanse kustwacht is het reddingswerk overigens riskant. Afgelopen nacht werd de Týr, een schip van de IJslandse kustwacht beschoten door mensenhandelaren nadat de asielzoekers aan boord waren gehaald van een reddingsboot, meldt Frontex, het Europese agentschap voor de bewaking van de buitengrenzen. De Libische criminelen namen vervolgens hun bootje weer mee terug naar huis voor een volgende oversteek.

Volgens een woordvoerder van Frontex is dit een teken dat de boten van de Libische mensensmokkelaars beginnen op te raken: ‘ze zijn nu bereid om wapens in te zetten voor het behoud van de boten, zodat ze er nieuwe ladingen vluchtelingen mee kunnen vervoeren,’ aldus de organisatie.

Door het geweld in Irak en Syrië zoeken nog altijd miljoenen vluchtelingen een ander heenkomen. Naast de vluchtelingen die worden opgevangen in de regio proberen de rijkeren hun toevlucht te zoeken in Europa.

Door het ontbreken van gezag in de Noord-Afrikaanse landen kunnen mensenhandelaren ongestoord hun bootjes volstoppen met vluchtelingen. Die worden vervolgens weer opgevangen door de Italiaanse kustwacht. Voor het uitbreken van de ‘Arabische Lente’ kwamen er jaarlijks gemiddeld 250.000 vluchtelingen naar Europa. Dit jaar worden dat er naar schatting 1,3 miljoen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.