buitenland

Leraren Brazilië de straat op, politie slaat hard terug

Door Nina Bogosavac - 30 april 2015

Honderden Brazilianen gingen de straat op om te demonstreren tegen pensioenwijzigingen voor leraren. De politie sloeg woensdag met harde hand terug: ongeveer tweehonderd leerkrachten raakten gewond tijdens het protest.

Bij het lerarenprotest zijn honderd tot tweehonderd demonstranten gewond geraakt door een confrontatie met de politie, meldt persbureau Reuters.

De leerkrachten in de Braziliaanse stad Curitiba, in het zuiden van het land, maakten bezwaar tegen een wijziging in hun pensioen. Het lerarenprotest is het zoveelste, nadat de Braziliaanse overheid een reeks bezuinigingen aankondigde in februari.

De leerkrachten marcheerden door de stad toen zij door politie werden tegengehouden bij de vergadering waar over het onderwerp werd gestemd.

Om hen op afstand te houden, vuurde de politie rubberen kogels en granaten af op demonstranten. Gewonden zijn opgevangen in het stadhuis, zegt de burgemeester, van de 1,8 miljoen inwoners tellende stad.

Beelden van de protesten

Corruptieschandaal

Sinds de nipte herverkiezing van president Dilma Rousseff in oktober 2014, zijn verschillende groepen in actie gekomen, om te protesteren tegen de regering vanwege een enorm corruptieschandaal bij de (deels) door de staat gerunde oliemaatschappij Petrobras.

Het publieke vertrouwen in de regerende linkse partij van president Rousseff is ernstig verzwakt. Onder meer door economische stagnatie en het corruptieschandaal – Rousseff was tijdens corruptiepraktijken zelf voorzitter van het staatsoliebedrijf – werd massaal geprotesteerd.

Vorige maand gingen bijna een miljoen demonstranten de straat op om hun onvrede uit te spreken over corruptie, een zwakke economie en stijgende prijzen.

De protesten van woensdag waren tevergeefs: de wijzigingen in het pensioensysteem voor leraren zijn doorgevoerd. 33.000 gepensioneerden worden verplaatst van een door de staat betaald pensioen, naar een pensioen waar de kosten worden gedeeld tussen de staat en werkende leraren.

De mix van belastingverhogingen en bezuinigingen – waar de pensioenregeling onderdeel van is – zijn in het leven geroepen in de hoop een recessie te voorkomen. Vorige maand werd voorspeld dat het land – de zevende economie van de wereld – waarschijnlijk een flinke teruggang zal zien.

‘Scissorhands’

De Braziliaanse minister van Financiën Joaquim Levy kreeg de bijnaam ‘scissorhands’ voor zijn bezuinigingsbeleid.

Brazilië loopt het risico haar huidige ‘investment-grade’ notering kwijt te raken, dat de betrouwbaarheid van een land aanduidt op de financiële markten. Dit zou volgens de Braziliaanse minister ‘ernstige gevolgen’ hebben voor de economie. De werkloosheid zou stijgen en bedrijven zouden minder makkelijk investeerders kunnen vinden.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.