buitenland

Lichaam Belgische oud-minister Stevaert gevonden in kanaal

Door Shari Deira - 02 april 2015

De Belgische minister van Staat Steve Stevaert, die verdachte is in een verkrachtingszaak, is dood gevonden. Aan het eind van de middag werd het lichaam van Stevaert met een sonarboot ontdekt in het Albertkanaal.

Dat melden verschillende Belgische media

Eerder op donderdag werd duidelijk dat Stevaert (60) spoorloos was. Zijn fiets en jas werden gevonden bij kanaal in Hasselt. De fiets werd gevonden langs het kanaal en zijn jas lag ernaast.

Kanaal

De politie zette duikers in om in het kanaal te zoeken naar de minister van Staat. Stevaert is door de Brusselse raadkamer verwezen naar de strafrechter vanwege een verkrachtingszaak in 2010, bleek eerder vandaag. De politicus zou toen een vrouw hebben ontmoet naar aanleiding van een televisieprogramma van seksuoloog Goedele Liekens, meldt Het Laatste Nieuws.

Na afloop van het programma werden de twee aan elkaar voorgesteld. In de loop van de avond zou Stevaert de vrouw hebben verkracht. Ze zweeg hier jaren over, maar zou wel dusdanig getraumatiseerd zijn dat ze niet langer kon werken als woordvoerder. De vrouw mijdt de media en geeft nu ook geen commentaar op de geruchtmakende zaak.

Vrijwillig

Stevaert is al verschillende keren in deze zaak verhoord. In eerste instantie ontkende hij seksueel contact te hebben gehad met de vrouw, later gaf hij dat toch toe maar het contact was volgens hem vrijwillig.

De oud-politicus wordt verdacht van verkrachting en aanranding, met als verzwarende omstandigheid dat hij op de bewuste avond misbruik zou hebben gemaakt van zijn gezag. Op 24 maart werd Stevaert doorverwezen naar de strafrechter, maar hij was zelf niet aanwezig bij het oordeel, waartegen hij niet meer in beroep kan gaan.

Stevaert ontkende dat zijn zaak voor de rechter zou komen, maar een woordvoerder van het parket in Brussel zegt dat deze zaak ‘sowieso snel voor de rechtbank’ komt.

Steve Stevaert was voorzitter van de Socialistische Partij Anders en werd in 1995 de eerste socialistische burgemeester van Hasselt. In 1997 kreeg hij landelijke bekendheid toen hij in Hasselt gratis openbaar vervoer invoerde. Stevaert verhoogde de lokale belastingen om zo de begroting op orde te krijgen.

Later was Stevaert een tijd vicepremier en minister voor Openbare Werken.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.