buitenland

‘Los vluchtelingenprobleem aan wal op’

Door Elif Isitman - 15 april 2015

Het mooie lenteweer eist zijn tol op de Middellandse Zee: veel meer vluchtelingen dan normaal steken vanuit Noord-Afrika over naar Italië. Honderden van hen overleven de hachelijke oversteek niet.

Volgens critici is dat te wijten aan de laksheid van de Europese Unie. Sinds afgelopen vrijdag werden volgens schattingen van mensenrechtenorganisatie Amnesty International ongeveer 10.000 mensen gered van de scheepjes op de Middellandse Zee. Dit aantal overleefde de oversteek.

Doodslag

Volgens andere schattingen, gebaseerd op getuigenverklaringen, kamen vierhonderd andere gelukszoekers om door het kapseizen van hun bootje, dat van de Libische kust op weg was naar Italië. Een van de vermeende mensensmokkelaars Aboubakarma Banghoura werd bij de reddingsactie van de Italiaanse kustwacht gearresteerd op verdenking van doodslag, schrijft The Independent.

Amnesty International en Human Rights Watch bekritiseren het beleid van Europa. Human Rights Watch wil dat de EU onder meer schepen stuurt naar het gebied om mensen te redden. Ook de Verenigde Naties riep de EU woensdag op meer te doen om illegale migranten te redden van de verdrinkingsdood met zoek- en reddingsacties.

Grensbewaking

Er varen al schepen in het gebied om de vluchtelingen te redden. De Italiaanse marine zette vorig jaar operatie Mare Nostrum op om migranten uit zee te vissen. De operatie werd daarna ingekrompen.

Hierna lanceerde het EU-agentschap voor grensbewaking Frontex operatie Triton, ook vaak ingezet om eventuele migranten te redden maar vooral bedoeld om de buitengrenzen te bewaken. Deze operatie werd in februari verlengd.

Lange termijn

De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Frank-Walter Steinmeier sprak zich woensdag geërgerd uit over de kritiek. Hij vindt dat het probleem met de bootvluchtelingen beter in het land van herkomst kan worden opgelost en pleit voor een lange termijn-oplossing voor het bootvluchtelingenprobleem.

Landen zoals Somalië, Libië en Syrië moeten de omstandigheden verbeteren, aldus Steinmeier: ‘Uiteindelijk kunnen we, als de vluchtelingen op de Middellandse Zee zijn, het risico dat ze vergaan op zee, nauwelijks vermijden. We moeten ervoor zorgen dat mensen zich niet meer genoodzaakt zien deze regio’s te ontvluchten en dat zo te houden.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.