buitenland

‘Lufthansa informeerde Duitsland niet over depressie Lubitz’

Door Elif Isitman - 05 april 2015

De medische dienst van luchtvaartmaatschappij Lufthansa heeft nagelaten de Duitse federale luchtvaartdienst LBA te informeren over de zware depressie van Germanwings-co-piloot Andreas Lubitz. De dienst die vlieglicenties uitgeeft had tot 27 maart ‘geen enkele informatie over medische achtergronden’.

Dit schrijft de Duitse krant Die Welt zondag. Kort daarvoor crashte de Airbus A320 door co-piloot Lubitz tegen een berg in Zuid-Frankrijk, waardoor de 150 inzittenden om het leven kwamen.

Beroepsgeheim

Kort na de crash werd bekend dat Andreas Lubitz met ernstige psychische problemen kampte. CEO van Lufthansa Carsten Spohr verklaarde kort na het ongeluk nog dat Lubitz ‘volledig fit’ was om te vliegen.

Lufthansa-artsen die de piloot tussen 2009 en 2014 onderzochten hadden moeten melden dat de co-piloot leed aan depressies. Vanaf 2013 zijn keuringsartsen verplicht gevallen van ernstige ziekten, zoals depressies, door te spelen aan de luchtvaartdienst LBA. Het beroepsgeheim geldt in die gevallen dus niet. Lubitz zelf verzweeg zijn ziekten ook uit terechte angst om niet meer te mogen vliegen.

Lubitz werd sindsdien twee keer gecontroleerd en had bovendien in zijn licentie een zogenoemde SIC-notitie staan. De SIC-notitie verplicht artsen contact te leggen met de dienst. Ze verzuimden dit te doen, stelt de luchtvaartdienst tegen de krant. Lufthansa zelf wilde niet reageren op de berichtgeving van de krant. Het onderzoek hiernaar is in handen van het Duitse Openbaar Ministerie.

Eerder op zondag werd bekend dat de LBA zelf ook met de nodige problemen kampte, onder meer door onderbezetting bij de dienst. De Europese Commissie heeft de luchtvaartdienst daarvoor op de vingers getikt.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.