buitenland

Maakt Hillary Clinton dan eindelijk kandidatuur bekend?

Door Shari Deira - 10 april 2015

Gaat Hillary Clinton dan eindelijk haar kandidatuur bekendmaken voor de presidentsverkiezingen in 2016? Ingewijden in de Democratische partij zeggen dat Clinton haar kandidatuur komend weekend officieel zal bekendmaken.

Volgens de krant New York Daily News zal de voormalige minister van Buitenlandse Zaken zondag bekendmaken dat zij zich kandidaat stelt voor 2016.

Presidentsverkiezing

Hillary Clinton zou van plan zijn haar kandidatuur wereldkundig te maken met een video, die rond het middaguur wordt verspreid via sociale media. Het is de tweede keer dat Clinton de Democraten wil vertegenwoordigen in de strijd om het Witte Huis.

De campagne van Clinton zou na de bekendmaking meteen van start gaan met kleine evenementen in Iowa en New Hampshire, al is het nog maar de vraag hoe klein deze bijeenkomsten daadwerkelijk zullen zijn, schrijft de krant.

Als Clinton zich zondag inderdaad kandidaat stelt, is zij de eerste Democraat die officieel wil meedingen naar het presidentschap. En als Clinton de Democraten mag vertegenwoordigen, wordt zij mogelijk de eerste vrouwelijke president van de Verenigde Staten. Clinton wordt al gezien als frontrunner van de partij.

Campagne

In 2008 verloor Clinton de strijd van Barack Obama. Op vragen of ze zich ooit weer zou kandidaat stellen voor de presidentsverkiezing, zei Clinton de eerste tijd duidelijk ‘nee’. Maar het laatste jaar zijn er steeds meer signalen dat Clinton toch nog een poging wil wagen.

Achter de schermen is Clinton volgens bronnen al maanden bezig geweest met het samenstellen van een geschikt campagneteam. Ze zou onder meer voormalige adviseurs en campagnestrategen uit het team van Obama hebben aangenomen. Het hoofdkantoor van haar campagne zou in Brooklyn (New York) zijn.

E-mails

Clinton lag de afgelopen weken in Amerika onder vuur vanwege e-mails die zij verstuurde vanaf haar privéadres toen zij minister van Buitenlandse Zaken was. Het gaat om gevoelige informatie, die Clinton niet had mogen versturen vanaf haar privéaccount. Daardoor werden de e-mails ook niet automatisch opgeslagen, wat wel de bedoeling is.

Een congrescommissie wilde inzage in de mails voor het onderzoek naar een aanval op de Amerikaanse ambassade in Libië, waarbij de ambassadeur om het leven kwam. Clinton heeft driehonderd e-mails ingeleverd bij de commissie, die over de aanval gaan.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.