buitenland

Marokko: IS-aanslag in Nederland verijdeld

Door Tom Reijner - 13 april 2015

De Marokkaanse autoriteiten zeggen een terreurcel van Islamitische Staat (IS) te hebben opgerold met plannen voor aanslagen in Nederland en Marokko. De terroristen waren actief in het noordelijk gelegen stad Nador.

Een van de leden van de IS-cel zou van plan zijn geweest om met geweren en bommen de veiligheidsdiensten in Nederland aan te vallen, meldt het Marokkaanse ministerie van Binnenlandse Zaken.

Bom

Vijf leden werden in het Noord-Afrikaanse land opgepakt, een zesde lid is in Nederland in de kraag gevat. Dat gebeurde op basis van informatie die werd verstrekt door de Marokkaanse veiligheidsdiensten, meldt persbureau Reuters.

De NOS meldt dat het gaat om de 27-jarige Mohamed B, die al sinds oktober vorig jaar in de gevangenis zit. De AIVD kwam B. op het spoor toen hij op internet informeerde hoe hij een bom moest maken.

Volgens het OM staat vast dat hij een aanhanger is van IS. Dat blijkt onder meer uit aantekeningen die hij maakte en chatgesprekken die hij voerde op internet. Morgen wordt zijn zaak in behandeling genomen door de Rotterdamse rechter.

Training

De zes leden van de terreurcel ‘hielden geheime bijeenkomsten’ en kregen training in een bos in de buurt van de noordelijke kustplaats Nador. ‘De terroristen waren speciale terreuracties aan het voorbereiden, waaronder liquidaties van tegenstanders van IS,’ is de verklaring.

Uit Marokko zijn honderden jihadisten naar het Midden-Oosten vertrokken om zich aan te sluiten bij IS en andere terreurgroepen in Syrië en Irak. Volgens veiligheidsexpert keert een groeiend aantal van hen terug naar huis om daar terroristische activiteiten te ontplooien.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.