buitenland

Media: bruikbare tips over MH17, en Iraanse hulp aan Houthi’s

Door Tom Reijner - 09 april 2015

Voor de Amerikaanse minister John Kerry is het duidelijk: Iran stuurt voorraden naar de sjiitische Houthi-rebellen in Jemen. En Justitie heeft in een week tijd ruim driehonderd tips binnengekregen over de crash van vlucht MH17 in Oost-Oekraïne. Dit is het mediaoverzicht van donderdag 9 april.

* Vanuit Iran gaan wel degelijk (hulp)voorraden naar de Houthi-rebellen in Jemen, zegt de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry in het tv-programma PBS Newshour. Er worden volgens hem geregeld goederen ingevlogen vanuit de Islamitische Republiek. Hij zei dat de Amerikanen die wekelijkse vluchten nauwgezet volgen. Iran moet beseffen dat de Verenigde Staten niet aan de zijlijn blijven staan ‘terwijl de regio wordt gedestabiliseerd’. Deze houding botst volgens de minister niet met het feit dat op dit moment het principeakkoord over het Iraanse atoomprogramma wordt uitgewerkt. ‘We kunnen twee dingen tegelijk doen’. De Verenigde Staten lieten eerder weten logistieke hulp te bieden aan de Arabische coalitie (met Egypte en Saudi-Arabië) die bombardementen uitvoeren op de Houthi’s, die inmiddels grote delen van Jemen in handen hebben.

* Justitie heeft in een week tijd ruim driehonderd tips binnengekregen over de crash van vlucht MH17 in Oost-Oekraïne. Daarbij hebben zich ‘enkele tientallen serieuze getuigen’ gemeld, zegt een woordvoerder van het Landelijk Parket in De Telegraaf. De reacties kwamen binnen na een vorige week internationaal verspreide getuigenoproep via sociale media. Wat er binnenkwam, zijn 170 e-mails, 135 telefoontjes een tip via Skype, en een reactie via VKontakte, de Russische variant op Facebook. Veel van de tips zijn afkomstig uit het oosten van Oekraïne.

* PvdA-leider Diederik Samsom wil dat verzekeraars stoppen met hun beheerszucht en bureaucratie in de zorg, zegt hij in nrc.next. Samsom noemt het een ‘fundamentele bedreiging’ en wil dat de verzekeraars tot de orde worden geroepen. ‘Ze hebben de reflex om hun totale controle en risicobeheersing bot te vieren op het nieuwe systeem,’ aldus de voorman van de sociaaldemocraten. Door de hoge eisen komen wijkverpleegkundigen minder aan werk toe en zijn ze alleen maar bezig met de administratie. Verzekeraars en instellingen moeten verder niet direct een korting op het budget doorvertalen naar de werkvloer. Instellingen zijn volgens Samsom zo bang voor budgetoverschrijdingen dat ze krampachtig zorgconferenties aankondigen, terwijl ze juist het vertrouwen moeten geven aan professionals.

* Volgens The New York Times gaat de Amerikaanse president Barack Obama oproepen tot het beëindigen van therapieën die zijn gericht op het veranderen van de geaardheid van homoseksuele jongeren of transgenders. De aanleiding voor de oproep is volgens de Amerikaanse krant de zelfmoord van de zeventienjarige Leelah Alcom. Zij schreef in haar afscheidsbrief dat therapeuten hadden geprobeerd haar opnieuw in een jongen te veranderen. Sympathisanten begonnen daarop een handtekeningsactie waarin politieke leiders werden opgeroepen ‘bekeringstherapie’ te verbieden. Die werd in drie maanden tijd zo’n 120.000 keer ondertekend. Volgens een hoge medewerker van Obama is de president geraakt door het verhaal van Alcorn. Hij zou overigens niet van plan zijn zelf met nationale wetgeving te komen tegen bekeringstherapie. Volgens medewerkers is de president wel van plan om staten te steunen die de praktijk willen verbieden. In sommige staten is dergelijke therapie voor minderjarigen inmiddels al in de ban gedaan.

* Nederlanders zijn de langste mensen ter wereld en dat komt door goede gezondheidszorg, gezonde voeding en een groeiende welvaart, zo was de consensus onder wetenschappers. Maar aan deze lijst kan nu een nieuwe oorzaak worden toegevoegd: natuurlijke selectie, schrijft dagblad Trouw. De Nederlander Gert Stulp publiceerde een onderzoek onder ruim 42.000 Nederlanders uit drie generaties, waaruit blijkt dat lange mannen in Nederland meer kinderen krijgen. Zij geven hun genen door aan deze kinderen, die eveneens de lucht in schieten. Seksuele selectie speelt daarbij een rol. ‘Nederlandse vrouwen van gemiddelde lengte vallen op een lange man. Daarvoor geven de cijfers iets van bewijs. Lange Nederlandse mannen krijgen eerder een partner en hebben langer kans op kinderen, ook als ze de veertig al zijn gepasseerd. Dat is cultureel bepaald. In Amerika is het juist andersom.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.