buitenland

Met deze tien plannen wil EU #vluchtelingencrisis te lijf gaan

Door Tom Reijner - 20 april 2015

De Europese Commissie komt met tien voorstellen om nieuwe drama’s met vluchtelingenschepen zo veel mogelijk te voorkomen en de stroom van bootjes vanaf Afrika in te dammen.

Het is de bedoeling dat leiders van de EU-landen donderdag tot beslissingen komen, wanneer zij elkaar op een speciaal ingelast topoverleg ontmoeten.

‘De situatie in de Middellandse Zee is dramatisch en dat mag niet langer voortduren. Wij kunnen niet toestaan dat honderden mensen sterven bij de oversteek naar Europa,’ zei de voorzitter van de Europese Raad, Donald Tusk maandag in een videoboodschap. Een overzicht van de tien voorstellen:

* Meer geld en meer materiaal voor de gezamenlijke operaties op de Middellandse Zee, Triton en Poseidon genaamd. Het werkgebied moet bovendien worden uitgebreid. Triton moet bootvluchtelingen op de Middellandse Zee tegenhouden, Poseidon bewaakt grenzen in het zuidoosten van Europa, bijvoorbeeld tussen Turkije en Griekenland.

* Inspanningen om de schepen van de mensensmokkelaars te vangen en te vernietigen. Dat gebeurt al bij de operatie tegen piraterij bij Somalië – en volgens Brussel zijn die succesvol. De smokkelaars verdienen grof geld met het overzetten van vluchtelingen naar Europa, waarbij menig bootje geregeld opzettelijk tot zinken wordt gebracht.

* Hoe gaan deze smokkelaars precies te werk? De organisaties Europol (politie), Frontex (grensbewaking), EASO (gemeenschappelijk asielbeleid) en Eurojust (justitie) gaan nauwer samenwerken om informatie hierover in kaart te brengen.

* EASO stuurt medewerkers naar Italië en Griekenland om te helpen bij het verwerken van asielaanvragen.

* Landen zorgen dat de vingerafdrukken van vluchtelingen worden genomen.

* Opties overwegen voor ‘noodverplaatsing’ van vluchtelingen.

* Proefproject om vluchtelingen ergens anders onder te brengen, met opvang voor mensen die bescherming nodig hebben.

* Nieuw programma om vluchtelingen snel te laten terugkeren naar het land van herkomst.

* Samenwerking met de buurlanden van Libië, meer inzet in Niger.

* Immigratie-ambtenaren naar andere landen sturen om informatie over migrantenstromen te verzamelen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.