buitenland

Mogelijk honderden doden bij nieuwe ramp met bootvluchtelingen

Door Tom Reijner - 19 april 2015

Een boot met zo’n 700 vluchtelingen is zondag in de Middellandse Zee gezonken. Dat gebeurde ’s nachts, zo’n dertig kilometer voor de kust van Libië. Er wordt gevreesd dat de meeste vluchtelingen verdronken.

Een passerend koopvaardijschip zag de vluchtelingenboot omslaan en sloeg alarm. Diverse schepen in de buurt schoten te hulp. 28 vluchtelingen konden worden gered door een vrachtschip dat in de buurt was, schrijft de Italiaanse krant La Repubblica.

Truc

Volgens de Times of Malta zijn er de afgelopen uren veel lichamen aangespoeld aan de kust van Libië. De Maltese krant schrijft dat de inzittenden naar een kant van het schip zouden zijn gestuurd toen het vrachtschip in de buurt voer, een truc die mensensmokkelaars vaker toepassen.

Ze hopen dat de vluchtelingen dan worden opgepikt door de kustwacht en varen dan met hun lege boot weer terug naar Libië. De Italiaanse kustwacht heeft twintig schepen naar het gebied gestuurd voor hulp. Bij die operatie zijn ook drie helikopters betrokken, schrijft de BBC.

Lenteweer

Door het ontbreken van gezag in Libië kunnen mensenhandelaren ongestoord hun bootjes vullen met honderden vluchtelingen. Die worden vervolgens weer opgevangen door de Italiaanse kustwacht.

Voor het uitbreken van de ‘Arabische Lente’ kwamen er jaarlijks gemiddeld 250.000 vluchtelingen naar Europa. Dit jaar worden dat er naar schatting 1,3 miljoen. De afgelopen tijd is door het lenteweer op de Middellandse Zee de tocht naar het rijke Europa weer op gang gekomen. Duizenden vluchtelingen werden de laatste dagen uit de zee opgepikt. Sinds het begin van dit jaar kwamen zeker al meer dan 1.500 vluchtelingen om het leven tussen Noord-Afrika en het Europese vasteland.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.