buitenland

Moordpartij in Milaan: man schiet rechter en advocaat dood

Door Servaas van der Laan - 09 april 2015

Een 57-jarige man heeft donderdag een bloedbad aangericht in de rechtbank van Milaan. Hij schoot onder anderen zijn advocaat en een rechter dood.

Keurig in pak verscheen Claudio Giardiello (57) donderdag in de rechtbank van Milaan waar hij terecht moest staan vanwege faillissementsfraude.

Pistool

Op de derde verdieping van het gebouw trok Giardiello plotseling een pistool en opende hij het vuur. Dit gebeurde nadat zijn advocaat Lorenzo Appiani (37) hem had verteld dat hij zich zou terugtrekken van de zaak. Vermoedelijk was dit de oorzaak van de razende woede van Giardiello.

Na de advocaat te hebben gedood, ging de man naar de tweede verdieping waar hij de faillissementsrechter Fernando Ciampi in zijn kamer opzocht en doodde. Ciampi was getuige in de zaak van Giardiello omdat hij eerder faillissement had uitgesproken over een bedrijf dat gelieerd was aan het bedrijf van Giardiello.

Achtervolging

Door de losvliegende kogels werden ook twee andere personen, een oom en een neef, geraakt. De oom, Giorgio Erba (60) is in het ziekenhuis aan zijn verwondingen overleden. Dat zet het totaal aantal slachtoffers van Giardiello op 3.

Na het bloedbad ging de killer er op de motor vandoor. Na een wilde achtervolging wisten politieagenten de man net buiten Milaan te stoppen. Hij is gearresteerd en overgebracht naar het politiebureau

Financiële problemen

Bekend is dat Giardiello in ernstige financiële problemen was geraakt nadat zijn vastgoedbedrijf Magenta Srl enkele jaren geleden over de kop was gegaan. Tegen Giardiello liepen meerdere rechtszaken zoals deze vanwege faillissementsfraude.

‘Hij was iemand die dacht dat anderen het constant op hem hadden gemunt,’ zegt advocaat Valerio Maraniello tegen de Italiaanse krant Corriere della Sera. ‘Hij was paranoïde,’ zegt de advocaat die hem een aantal jaar geleden verliet omdat hij een ‘lastige cliënt was’.

De schietpartij roept ook vragen op over de beveiliging van de rechtbank in Milaan. ‘Het is schokkend dat iemand gewapend het paleis van justitie binnen kan wandelen,’ zegt oud-minister van Binnenlandse Zaken en nu president van de regio Lombardije Roberto Maroni (LegaNord). Op het ministerie van Justitie is een spoedzitting ingelast.

Volgens Justitie is Giardiello met een vals pasje via een zij-ingang voor personeel de rechtbank binnengekomen en wist hij zo de metaaldetector te omzeilen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.