buitenland

Moskou toont het Westen graag: met Rusland valt niet te spotten

Door Hans Crooijmans - 28 april 2015

Het is precies zeventig jaar geleden dat Hitler-Duitsland werd verslagen. Dat jubileum wordt in Rusland met veel machtsvertoon gevierd.

Buurman Sergej baalt van de jaarlijkse militaire parade. Vooral de repetities die in de aanloop naar de negende mei worden gehouden, vindt hij irritant. Op vier willekeurige dagen wordt de straat in hartje Moskou dan afgesloten, zodat het zware oorlogsmaterieel ongehinderd in de richting van het Rode Plein kan rollen.

Waarom die repetities? vraagt Sergej zich af. De route is immers elk jaar dezelfde. Je zou zeggen dat de duizenden militairen die meedoen aan de parade, hem onderhand wel kennen.

De afsluiting is hermetisch. Wie aan de Tverstraat woont en geen voorzorgsmaatregelen neemt – de auto de avond tevoren alvast elders in de buurt parkeren, bijvoorbeeld – kan op de repetitiedagen niet naar zijn werk en krijgt de kinderen niet op tijd op school.

De militaire parade wordt dit keer bovendien imposanter dan ooit tevoren, belooft het Kremlin. Het is immers precies
zeventig jaar geleden dat Hitler-Duitsland werd verslagen in wat Russen hun ‘Grote Vaderlandse Oorlog’ noemen.

Show

Dat jubileum wordt dus met veel bombarie gevierd. Niet alleen om het Russische patriot­tisme te voeden, maar ook om het Westen te laten zien dat er militair met Rusland niet valt te spotten. Het leger showt straks zijn beste en nieuwste wapens.

Zoals: de gloednieuwe T-14-tank Armata, de pas in gebruik genomen mobiele raketsystemen Bastion en Bal, en de gigantische intercontinentale Topol-raket, die met kernkoppen kan worden uitgerust.

Ook het beruchte BUK-afweersysteem, dat zo goed als zeker verantwoordelijk was voor het neerhalen van de MH17 boven Oost-Oekraïne, wordt tijdens de parade vertoond. ‘Een extra reden om de parade af te schaffen,’ vindt Sergej. Helaas voor hem heeft 99 procent van de Russen een andere mening.

Elsevier nummer 18, 2 mei 2015

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.