buitenland

Nederlands-Marokkaanse Syriëgangers gearresteerd in Turkije

Door Elif Isitman - 16 april 2015

De Turkse politie heeft in de stad Alanya twee Nederlands-Marokkaanse mannen gearresteerd. De twee wilden via het land naar Syrië reizen om zich aan te sluiten bij terreurbeweging Islamitische Staat (IS).

Dit schrijft de Engelstalige Turkse krant Daily Sabah donderdagavond. De mannen zijn broers (24 en 26). Ze zouden bekend hebben en zitten vast in afwachting van uitzetting naar Nederland.

Tip

De politie kwam de twee broers op het spoor na een tip. Ze werden gepakt voordat ze de badplaats konden verlaten. Eerder deze week werden in Turkije al negen Britten gearresteerd en teruggestuurd. Ook zij wilden zich aansluiten bij IS.

De Turkse autoriteiten roepen, net als eerder het geval was, Europese landen op om meer te doen om te voorkomen dat jihadisten die gepakt en teruggestuurd zijn, opnieuw pogingen ondernemen om naar ‘het kalifaat’ te gaan.

De Turkse autoriteiten zouden de controle hebben aangescherpt bij ‘kritische punten’, onder meer vliegvelden, busstations en autoverhuurbedrijven. Daarnaast worden ‘verdachte buitenlanders’ die voor het eerst Turkije binnenkomen extra in de gaten gehouden, net als minderjarigen en mensen die geen specifieke verblijfplaats in Turkije hebben.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.