buitenland

Nepalezen woedend over trage reactie regering op aardbeving

Door Shari Deira - 28 april 2015

In Nepal gaat de zoektocht naar overlevenden en lichamen onverminderd verder. De wanhoop onder de Nepalese bevolking slaat intussen om van wanhoop naar woede, over de langzame reactie van de overheid op de zware aardbeving.

Nepalezen zijn boos vanwege het ernstige tekort aan water, voedsel en andere eerste levensbehoeften, zeggen overlevenden van de ramp tegen de Britse krant The Guardian.

Doden

Het dodental is opnieuw bijgesteld, en staat nu op 4.532. Er zijn meer dan 8.000 gewonden. Hoeveel doden er daadwerkelijk zijn gevallen, zal pas duidelijk worden als slecht toegankelijke dorpen en steden zijn bereikt.

De Nepalese premier Sushil Koirala zegt tegen persbureau Reuters dat het dodental kan oplopen tot boven de 10.000. De vele doden worden meteen gecremeerd, om verspreiding van ziektes te voorkomen.

In India zijn 61 mensen om het leven gekomen, en in Tibet 25. Nog eens 18 mensen zijn overleden toen zij Mount Everest beklommen. Bijna alle klimmers die door de aardbeving van zaterdag vast kwamen te zitten, zijn inmiddels gered. Tot nu toe werden 205 klimmers met helikopters van de hoogste bergtop ter wereld gehaald.

Hulpgoederen

Volgens de Verenigde Naties (VN) heeft de zware aardbeving het leven van mogelijk acht miljoen mensen ontwricht. De VN benadrukken dat er dringend behoeft is aan hulpgoederen, zoals zeilen, water, zeep en medicijnen.

Het Nederlandse hulpteam USAR is na aankomst in het zwaar getroffen Nepal druk bezig geweest met de zoektocht naar eventuele overlevenden, maar zonder resultaat. Het team is actief op twee verschillende plekken in hoofdstad Kathmandu en heeft nog geen overlevenden gevonden.

Maandag werd het team met speurhonden ingezet bij een ingestort hotel en een woonhuis. Er worden voor dinsdag in overleg met autoriteiten in Nepal nieuwe locaties bepaald. USAR werkt in ploegendiensten, waardoor er 24 uur per dag kan worden gezocht.

USAR zoekt samen met acht speurhonden naar overlevenden onder het puin (foto: ANP)

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.