buitenland

New Yorkse vrouwen aangehouden voor beramen terreuraanslag

Door Elif Isitman - 03 april 2015

Twee vrouwen zijn donderdag in New York aangehouden omdat ze ervan worden verdacht bomaanslagen te hebben willen plegen in de stad. De vrouwen zouden het gemunt hebben op de politie, overheidsgebouwen of het leger.

De twee vrouwen Noelle Velentzas (28) en Asia Siddiqui (31) uit de wijk Queens zouden zijn geïnspireerd door de terreurbeweging Islamitische Staat (IS). De vrouwen verschenen donderdag in de federale rechtbank in Brooklyn, meldt persbureau Reuters. Als de vrouwen schuldig worden bevonden aan het beramen van een terreuraanslag, kunnen ze een levenslange gevangenisstraf krijgen.

Burgers van het kalifaat

De New Yorkse aanklager zegt dat de twee voorstander zijn van het onthoofden van westerse journalisten. Hoewel ze in de Verenigde Staten wonen, noemen Velentzas en Siddiqui zichzelf  ‘burgers van het kalifaat’.

In de aanklacht staat onder meer dat de vrouwen ‘niet begrijpen waarom Amerikaanse burgers naar het kalifaat afreizen terwijl ze thuis geschiedenis kunnen schrijven door aanslagen te plegen’.

Gedichten

De Amerikaanse FBI hield de twee vrouwen, voormalige huisgenoten van elkaar, al langer in het oog. De twee zouden internetsites hebben bezocht met informatie over je zelf explosieven kunt maken, waardoor de federale recherche ze op het spoor kwam.

Bij hun arrestatie trof de politie propaangas aan, dat gebruikt kan worden voor het maken van een bom. Ook zou Siddiqui herhaaldelijk contact hebben gehad met al-Qa’ida-leden op het Arabische schiereiland, en zou ze jihadistische gedichten in IS-gerelateerde tijdschriften hebben gepubliceerd.

De twee vrouwen zouden grote fans zijn van wijlen al-Qa’ida-leider Osama bin Laden. Velentzas zou volgens de aanklacht zelfs een foto van Bin Laden met een AK-47 als achtergrond op haar telefoon hebben gehad.

Amerikaanse autoriteiten melden aan CNN dat er in de afgelopen 18 maanden meer dan 30 mensen zijn vervolgd in de Verenigde Staten voor steun aan terreurorganisaties. In meer dan 18 van die zaken ging het om IS-aanhangers.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.