buitenland

‘Nigeria redt honderden meisjes uit klauwen Boko Haram’

Door Tom Reijner - 28 april 2015

Het Nigeriaanse leger zegt dat het dinsdag 200 meisjes en 93 vrouwen uit het woud van Sambisa in het noordoosten van het land heeft gered. Het is nog niet duidelijk of het om de vorig jaar april ontvoerde schoolmeisjes uit Chibok gaat.

Dat melden verschillende media, waaronder Sky News. Het leger wist verder drie bases van terreurbeweging Boko Haram te vernietigen, tweette de troepenmacht. ‘We kunnen niet bevestigen of het ook daadwerkelijk om de Chibok-meisjes gaat,’ aldus het bericht.

Campagne

Er wordt aangenomen dat de terreurbeweging de 200 meisjes na hun ontvoering in het desbetreffende woud vasthield. De kidnap bracht vorig jaar een wereldwijde campagne op gang, die aandacht vroeg voor de grootschalige ontvoering.

Dat gebeurde onder de naam Bring Back Our Girls, onder mee via een hashtag op sociale media. Er werd een tijdje veel over gepraat, maar later verdween de kwestie weer naar de achtergrond.

Offensief

Boko Haram breidde zich intussen steeds verder uit, riep in lijn met Islamitische Staat in Syrië en Irak een ‘kalifaat’ uit, en zaaide steeds meer dood en verderf in en rond de buurlanden Kameroen, Tsjaad en Niger.

Vanwege die opmars besloot de regio in januari niet langer toe te kijken en militair in actie te komen. Die strijd leidt nog altijd tot veel slachtoffers: zo verloor Niger afgelopen weekeinde in gevechten met Boko Haram zeker 46 soldaten en 28 burgers.

In de bloedige strijd kwamen volgens het ministerie ook 156 Boko Haram-terroristen om het leven. Dat gebeurde bij gevechten om het eiland Karamga in het Tsjaadmeer. Vorige week begon Nigeria een uitgebreid offensief, die, als we afgaan op de woorden van autoriteiten, tot successen leidt.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.